Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Testele de rachete record ale Coreei de Nord arată arme pe care a încercat să le țină ascunse timp de decenii
Articole online

Testele de rachete record ale Coreei de Nord arată arme pe care a încercat să le țină ascunse timp de decenii

rachete

Testele de rachete record ale Coreei de Nord arată arme pe care a încercat să le țină ascunse timp de decenii

În octombrie, Coreea de Nord a afirmat că a lansat o rachetă balistică subacvatică dintr-un lac. Fotografiile publicate de Coreea de Nord păreau să arate o rachetă ieșind dintr-un lac sau rezervor, după cum menționează Insider

Presa de stat a relatat că liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat personal o serie de teste cu rachete, inclusiv al unei rachete care ar fi fost lansată dintr-un corp de apă interioară din nord-vestul țării.

Utilitatea unei rachete balistice intercontinentale lansate de sub apă este discutabilă, dar indiferent dacă a fost un test al unei tehnologii reale sau o cascadorie de propagandă, este cel mai recent caz din lunga obsesie a Coreei de Nord de a-și ascunde armele sub pământ – sau, în acest caz, sub apă.

Bruce Bennett, expert în Coreea de Nord la think tank-ul RAND Corporation, crede că, mai degrabă un fel de siloz de rachete subacvatic, Phenianul ar fi putut folosi de fapt o barjă.

„Pentru o lungă perioadă de timp, Coreea de Nord a avut o barjă folosită pentru lansări de testare a rachetelor balistice pe mare, atunci când un submarin adecvat nu era disponibil și Nordul dorea să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin”, a declarat Bennett pentru Insider. „Deși nu știm cu siguranță ce a făcut Nordul pentru a lansa o rachetă de pe un lac, bănuiesc că a construit o barjă similară și a folosit-o pentru lansarea de pe lac”.

Un lansator de rachete subacvatice într-un lac interior oferă avantaje

Ar complica planificarea oricărui atac al SUA și al Coreei de Sud. Locația exactă a lansatorului trebuie să fie localizată, iar apoi atacatorul „ar avea nevoie de un focos care să poată pătrunde prin atmosferă și apoi în apă, ceea ce ar fi o altă sarcină dificilă”, a declarat Bennett.

Dar provocările legate de construirea unei baze de rachete subacvatice „ar fi un efort dificil și costisitor”, a adăugat Bennett. Coreea de Nord ar trebui să construiască situl și un lansator și să trimită o navă care să coboare racheta în el, totul fără a fi detectată.

Întreținerea ar fi, de asemenea, un coșmar. „Nordul ar trebui să fie capabil să facă conexiuni electrice și de comunicații în apă și să întrețină racheta în apă, cu excepția cazului în care Nordul a dezvoltat o procedură de pompare a silozului până la uscare”, a spus Bennett.

Site-urile de rachete subacvatice pot fi un fleac și pot să nu existe în afara propagandei nord-coreene, dar Phenianul are un istoric de proiecte subterane, de la fabrici subterane pentru construirea de rachete și bombe nucleare la tuneluri sub Zona Demilitarizată suficient de largi pentru a trimite tancuri care să apară în spatele liniilor sud-coreene.

În timpul Războiului din Coreea, forțele ONU au folosit forța aeriană pentru a lovi fără încetare trupele, amplasamentele și liniile de aprovizionare nord-coreene.

În cazul în care războiul ar izbucni astăzi, forțele americane și sud-coreene ar bombarda Nordul cu muniție ghidată cu precizie, inclusiv bombe uriașe care sparg buncăre. Deși Nordul are un arsenal enorm, vechi, de artilerie și tancuri din perioada Războiului Rece, nu poate câștiga o bătălie directă cu inamicii săi mult mai avansați din punct de vedere tehnologic.

Dar ceea ce poate face Coreea de Nord este să sape… și să sape

Artileria sa este ascunsă în peșteri, din care iese pentru a trage și apoi se retrage la adăpost. Rachetele sale balistice, probabil înarmate cu focoase nucleare, sunt protejate în interiorul tunelurilor montane, de unde lansatoarele lor mobile pot ieși și trage. Locurile sale de dezvoltare și testare a armelor nucleare sunt protejate în spatele unor stânci groase.

Mărimea și sofisticarea tunelurilor variază de la tuneluri mici, suficient de mari doar pentru oameni sau câteva vehicule, până la tuneluri mari și complexe pentru comandă și control, rachete și alte bunuri strategice, potrivit raportului din 2021 al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA privind puterea militară nord-coreeană.

Bennett suspectează că Phenianul blufează în legătură cu bazele de rachete subacvatice: „Știm din trecut că, ocazional, Nordul va pretinde în mod fals o nouă capacitate, încercând să pară mai capabil sau mai puțin vulnerabil decât este în realitate”.

Coreea de Nord – care este atât de săracă și atât de izolată încât populația sa a ajuns să mănânce iarbă pentru a nu muri de foame, iar regimul său supraviețuiește din traficul de narcotice în străinătate și din furturi informatice – continuă să își amenințe vecinii, jurând să transforme Seulul într-o „mare de foc” cu artileria și lansând zeci de rachete în apele din apropiere, inclusiv 23 într-o singură zi în noiembrie.

Unul dintre motivele pentru care regimul Kim este încă în viață, spre deosebire de cel din Irak sau Libia, este faptul că lumea nu prea știe câte arme de distrugere în masă are și unde le ține. Acest lucru face ca o invazie sau un atac preventiv să fie riscant, ceea ce este exact ceea ce vrea Phenianul. 

Registration

Aici iti poti reseta parola