SUA au impus în secret limitări asupra lansatoarelor de rachete HIMARS înainte de a permite Ucrainei să le aibă, potrivit unui raport
SUA și-au modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS înainte de a le trimite armatei ucrainene, potrivit unui raport publicat în The Wall Street Journal.
Conform raportului, SUA erau îngrijorate că, chiar dacă nu au dat Ucrainei însăși ATACMS, aceasta ar putea achiziționa proiectile cu rază lungă de acțiune din altă parte.
În schimb, lansatoarele funcționează cu muniții cu rază de acțiune mai scurtă, care pot lovi forțele rusești care ocupă teritoriul ucrainean, dar nu pot ajunge departe în Rusia.
SUA și-au exprimat în repetate rânduri reticența de a oferi Ucrainei arme despre care crede că ar putea duce la escaladarea războiului, respingând argumentele ucrainenilor că au nevoie de toate instrumentele posibile pentru a respinge invazia.
„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune Kievului, atunci va depăși o linie roșie și va deveni parte directă a conflictului”, a declarat în septembrie purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit Reuters.
Din iunie, SUA au furnizat Ucrainei cel puțin 20 de lansatoare HIMARS
În septembrie, s-a raportat că un nou pachet de armament american în valoare de 1,1 miliarde de dolari ar fi dublat numărul celor care operează în țară.
Lansatoarele de rachete de înaltă precizie au fost o completare crucială a arsenalului ucrainean, permițându-i să lovească poziții rusești îndepărtate și apoi să se îndepărteze suficient de repede pentru a evita represaliile.
La începutul lunii noiembrie, un oficial din domeniul apărării a declarat pentru Politico că Rusia nu a reușit să distrugă un lansator HIMARS de la începutul conflictului.
Rachetele lansate de HIMARS au fost folosite pentru a lovi depozite de muniții rusești, provizii logistice și centre de comandă pe teritoriul ucrainean, potrivit Jurnalului. Armele și-au dezvoltat o reputație de temut în Rusia.
Pentagonul, Casa Albă și armata ucraineană au refuzat să comenteze modificările, potrivit publicației.
Între timp, legislatori din ambele tabere au făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a furniza Ucrainei o flotă de drone avansate MQ-1C „Gray Eagle”, care ar crește semnificativ letalitatea forțelor armate ale țării. Fiecare dronă este capabilă să transporte patru rachete Hellfire.
Până în prezent, administrația Biden s-a dovedit reticentă în a furniza aceste arme, potrivit unui raport anterior al Wall Street Journal, din cauza temerilor că tehnologia sensibilă ar putea ajunge în mâinile adversarilor SUA.