Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Principalul diplomat grec spune că Turcia, aliat NATO, se comportă ca și Coreea de Nord, după ce Erdogan a amenințat că va lovi Atena cu rachete
Articole online

Principalul diplomat grec spune că Turcia, aliat NATO, se comportă ca și Coreea de Nord, după ce Erdogan a amenințat că va lovi Atena cu rachete

grecia si turcia

Principalul diplomat grec spune că Turcia, aliat NATO, se comportă ca și Coreea de Nord, după ce Erdogan a amenințat că va lovi Atena cu rachete

Cel mai înalt diplomat grec a acuzat Turcia, aliat al NATO, că aduce o atitudine „în stil nord-coreean” în cadrul alianței militare, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat Atena cu rachete:

„Amenințarea Greciei cu un atac cu rachete din partea unui aliat NATO este inacceptabilă și absolut condamnabilă”, a declarat luni ministrul grec de externe Nikos Dendias în fața presei la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles.

El a adăugat că „atitudinile de tip nord-coreean nu pot și nu trebuie să fie permise să pătrundă în Alianța Nord-Atlantică”, o aluzie la dezvoltarea ilegală de arme, retorica ostilă, lansările de rachete și alte acte militare provocatoare ale Phenianului, condamnate pe scară largă de Coreea de Sud, țara vecină, și de o mare parte a Occidentului.

Grecii „spun ‘Poate lovi Atena'”, a declarat Erdogan, potrivit raportului. „Bineînțeles că o va face. Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați lucruri din Statele Unite și din alte locuri [pentru a înarma] insulele, o țară ca Turcia… trebuie să facă ceva. „

Tensiunile dintre cele două țări

În ciuda faptului că ambele țări fac parte din NATO – chiar aderând împreună la alianță în 1952 – cele două țări au avut, din punct de vedere istoric, o relație dificilă și zbuciumată. Atena și Ankara au fost aproape de război în mai multe rânduri, iar legăturile dintre cele două țări nu au făcut decât să se înrăutățească în ultimii ani.

Tensiunile lor își au rădăcinile în disputele din jurul insulelor din Marea Egee și din estul Mării Mediterane și includ probleme legate de granițele maritime, de Ciprul divizat și de militarizare.

În septembrie, Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee și a amenințat că Turcia ar putea „să coboare brusc într-o noapte” – o remarcă enigmatică care poate face aluzie la un viitor atac. „Uitați-vă la istorie, dacă mergeți mai departe, prețul va fi greu”, a spus el.

Comentariile sale au atras critici din partea Greciei, care și-a avertizat aliații că o astfel de retorică ar putea declanșa un alt conflict în Europa, făcând aparent aluzie la războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina.

Tensiunile actuale dintre Turcia și aliații săi din NATO se extind și dincolo de Grecia. În ultimele săptămâni, Turcia a vizat Forțele Democratice Siriene (SDF), susținute de SUA, într-o campanie de bombardamente după ce o explozie mortală a zguduit Istanbulul la începutul lunii noiembrie. Această campanie a provocat daune la parteneriatul SUA cu FDS, pe care Washingtonul le sprijină și cu care colaborează îndeaproape în operațiunile de combatere a terorismului împotriva ISIS. De asemenea, SUA a avertizat Turcia că acțiunile sale au pus în pericol forțele americane.

Registration

Aici iti poti reseta parola