Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Tensiunile dintre China și Taiwan: cât de îngrijorați ar trebui să fim de un conflict militar?
Articole online

Tensiunile dintre China și Taiwan: cât de îngrijorați ar trebui să fim de un conflict militar?

taiwan

Tensiunile dintre China și Taiwan: cât de îngrijorați ar trebui să fim de un conflict militar?

Pelosi a vizitat insula autonomă în această săptămână, sfidând o serie de amenințări din partea Beijingului, care consideră Taiwanul ca fiind o provincie separatistă și a avertizat că va considera vizita o provocare majoră.

În timp ce tensiunile din strâmtoarea Taiwanului se acutizează, care este miza pentru China și cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Cum a reacționat China la vizita lui Pelosi în Taiwan?

Armata chineză a anunțat exerciții aeriene și maritime comune în apropierea Taiwanului și lansări de test de rachete convenționale în marea de la est de Taiwan. Potrivit presei de stat chineze, trei dintre cele șase exerciții cu focuri reale se vor suprapune peste marea pe care Taiwanul o revendică ca fiind teritoriul său. Înaintea exercițiilor, care urmează să înceapă joi, Taiwanul a declarat că 27 de avioane de luptă chineze au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Taiwanul nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză și susține că este deja o națiune suverană și că nu are nevoie să își declare independența. Dorește să mențină siguranța status quo-ului și nu dorește un conflict, dar a declarat că se va apăra.

Ministerul Apărării din Taiwan a calificat exercițiile planificate de China drept o blocadă aeriană și maritimă a Taiwanului.

„Aceasta este o mare problemă, având în vedere că o blocadă este un act legal de război”, a declarat Blake Herzinger, expert în politica de apărare din Indo-Pacific. „Cred că trebuie să se semnaleze Taiwanului că nu este momentul să inflameze și mai mult lucrurile”.

Săptămâna aceasta, Taiwanul a fost, de asemenea, lovit de o serie de atacuri cibernetice, deși nu este încă clar cine a fost responsabil. China, cel mai mare partener comercial al Taiwanului, a suspendat, de asemenea, o serie de importuri din insulă.

Cât de îngrijorătoare sunt exercițiile militare ale Chinei?

Experții sunt de acord că nici SUA, nici China nu au apetitul necesar pentru ca tensiunea să escaladeze până la război. Potrivit lui Justin Bassi, director executiv al Institutului australian de politică strategică, exercițiile militare ale Chinei vor fi probabil calibrate pentru a evita o escaladare din partea SUA.

Herzinger a declarat că SUA au fost foarte atente să nu își exprime sprijinul pentru independența Taiwanului, având în vedere că aceasta este „linia roșie” a Chinei.

„În angajamentul SUA față de Taiwan, acestea sunt întotdeauna atente să se asigure că găsesc echilibrul potrivit între susținerea Taiwanului, dar fără a încuraja Taiwanul să facă ceva care ar putea provoca un conflict mai mare”, a spus el.

Amanda Hsiao, analist senior pentru China la Crisis Group, a declarat că, deși escaladarea militară a Chinei este îngrijorătoare, nu este un răspuns neașteptat.

„Beijingul încearcă în mod clar să își exprime obiecțiile sale hotărâte față de vizita lui Pelosi”, a spus ea. „Iar acest lucru înseamnă că răspunsul militar pe care îl alege acum trebuie să escaladeze în mod vizibil peste activitățile militare pe care le-a desfășurat anterior în jurul Taiwanului, iar această linie de bază este destul de ridicată.

„Cred că intenția exercițiilor militare este mai degrabă de a se poziționa și de a demonstra puterea militară”, a spus ea.

Istoricul crizelor din regiune

Au existat mai multe crize în strâmtoarea Taiwan, cea mai recentă fiind în 1995. Acel incident a fost cunoscut sub numele de a treia criză din strâmtoarea Taiwan și a urmat anunțului insulei că va organiza primele alegeri prezidențiale democratice. China și-a arătat nemulțumirea cu exerciții militare timp de luni de zile, inclusiv cu tiruri de rachete la 35 de mile de porturile Taiwanului.

Deși există un istoric de demonstrații militare în strâmtoarea Taiwan, Hsiao a declarat că se pare că testele de rachete planificate de China ca răspuns la vizita lui Pelosi vor fi mai aproape de insulă de data aceasta.

Miza liderului chinez Xi Jinping

De când a venit la putere în 2012, Xi a arătat clar că reunificarea cu Taiwanul este o prioritate pe agenda sa. Cu toate acestea, unii experți spun că răspunsul lui Xi la vizita lui Pelosi va fi probabil la fel de mult legat de problemele interne din China, cât și de afirmarea puterii. China continentală este afectată de o criză imobiliară în curs de desfășurare care a provocat proteste, precum și de încetinirea economică rezultată din politica sa strictă de zero-Covid și de blocajele continue.

„Când vine vorba de vizita lui Pelosi, poate fi poate o oportunitate pentru Xi Jinping de a întoarce într-un fel obiectivul de la problemele interne și de a se concentra spre exterior ca metodă de distragere a atenției”, a declarat Jennifer Hsu, cercetător la Institutul Lowy din Australia.

Registration

Aici iti poti reseta parola