Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China publică o înregistrare video în care își arată capacitățile marinei, armatei și aviației sale, pe fondul ultimelor amenințări din regiune 
Articole online

China publică o înregistrare video în care își arată capacitățile marinei, armatei și aviației sale, pe fondul ultimelor amenințări din regiune 

china

China publică o înregistrare video în care își arată capacitățile marinei, armatei și aviației sale, pe fondul ultimelor amenințări din regiune 

Videoclipul, postat luni pe platforma WeChat de către Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, prezintă forțe terestre, avioane de luptă, artilerie cu rachete, submarine și nave de luptă chineze în acțiune împotriva unui inamic nespecificat.
Comandamentul Teatrului de Est supraveghează exercițiile de luptă, prezența militară și operațiunile Chinei în Strâmtoarea Taiwan și în apropierea acesteia – întinderea de 111 mile de ocean care separă China continentală de Taiwan.

Clipurile încep cu un mesaj propagandistic puternic, soldații chinezi putând fi auziți, de asemenea, scandând jurăminte de a „servi Partidul Comunist Chinez”, de a „păstra secretele confidențiale” și de a „nu se teme de sacrificiu”.

Videoclipul progresează de la imagini cu soldați chinezi care recuperează puști la clipuri cu piloți de avioane de vânătoare care discută strategii de atac, lovituri de artilerie mobilă și lansări de rachete. Clipul de două minute și jumătate se termină cu un slogan care sună astfel: „Îngropați toți dușmanii care se apropie și avansați spre victoria unită”.

Postarea coincide cu cea de-a 95-a aniversare a Armatei Populare de Eliberare a Chinei, dar vine și în contextul în care Beijingul a avertizat Washingtonul că ar putea răspunde cu forța militară dacă Pelosi va da curs unei vizite despre care se zvonește că va merge în Taiwan.

„Partea chineză și-a exprimat recent de multe ori îngrijorările serioase și poziția fermă față de partea americană, în sensul că se opune cu fermitate vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Pelosi, în Taiwan, subliniind că vizita acesteia în Taiwan va duce la consecințe grave”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian. „Jucându-vă cu focul vă veți da foc”.

Până marți, la ora locală 13.00, vizita lui Pelosi nu fusese confirmată de oficialii americani.

Cea mai mare rețea de socializare din China amplifică sentimentul antiamerican din țară în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

Weibo, cea mai mare rețea de socializare din China, a avut zilele astea o intensă activitate de propagandă înaintea posibilei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Marți dimineață, utilizatorii au făcut ca un subiect în trending topic referitor la Pelosi să urce vertiginos în topul căutărilor de pe platformă.

Hashtag-ul subiectului, intitulat „Blinken spune că Pelosi ar putea vizita Taiwanul”, a ajuns în fruntea topului căutărilor de pe Weibo în jurul orei locale 10 a.m., adunând peste 600 de milioane de vizualizări în șase ore.

Sub acest hashtag și altele legate de Pelosi s-au găsit zeci de mii de comentarii care o atacau pe deputata sau făceau aluzie la posibilitatea unui război devastator între SUA și China.

„America și Occidentul au jefuit, au prădat și au colonizat, iar în cultura lor nu există conceptul de bunăvoință, dreptate, corectitudine, înțelepciune și credință”, scria un comentariu viral pe Weibo pe acest subiect, care a primit peste 17.000 de aprecieri.

Alte comentarii făceau aluzie la începerea unui război din cauza Taiwanului, un utilizator Weibo speculând chiar cu privire la ocuparea Washingtonului DC de către China, în urma unui război între America și China.

„Aceasta este în mod evident o provocare din partea SUA”, scria un alt comentariu care a fost apreciat de aproape 5.000 de ori.

Comentatorul a continuat afirmând că „teatrul estic este pregătit de luptă”, adăugând că avioanele de luptă chinezești ar „zbura direct în Taiwan” dacă vizita va avea loc.

„Haideți să fim martori împreună la istoria reunificării patriei!”, scria în postare.

Pentagonul a declarat săptămâna trecută că este pregătit să o protejeze pe Pelosi cu avioane de vânătoare și nave. Un portavion american și grupul său de atac s-au deplasat, de asemenea, în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Taiwan.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola