Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Nancy Pelosi părăsește Taiwanul în timp ce China ordonă exerciții cu focuri reale în largul coastei
Articole online

Nancy Pelosi părăsește Taiwanul în timp ce China ordonă exerciții cu focuri reale în largul coastei

nancy pelosi

Nancy Pelosi părăsește Taiwanul în timp ce China ordonă exerciții cu focuri reale în largul coastei

Taiwanul afirmă că exercițiile militare de apropiere de insulă după plecarea președintelui Camerei Reprezentanților din SUA reprezintă un blocaj

Beijingul a anunțat „operațiuni militare”, inclusiv teste cu rachete și exerciții cu foc real în apele din jurul Taiwanului, programate să înceapă miercuri seară, după plecarea lui Pelosi, dar președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis că nu va da înapoi.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, Pelosi a pus la îndoială motivațiile președintelui chinez, Xi Jinping, atunci când a fost întrebată despre răspunsul său ferm la vizita sa. 

China va efectua o serie de exerciții militare cu focuri reale în apele din jurul Taiwanului

Beijingul a promis „consecințe” și a declarat că va începe joi exerciții cu focuri reale în apropierea Taiwanului.

„Este foarte important ca mesajul să fie clar”, a declarat Pelosi. „[SUA] se angajează să asigure securitatea Taiwanului… dar este vorba despre valorile noastre comune de democrație și libertate și despre modul în care Taiwanul a fost un exemplu pentru lume… Nu știu dacă există nesiguranțe ale președintelui Chinei legate de propria sa situație politică”.

Vizita controversată a lui Pelosi a provocat o reacție furibundă din partea Chinei, inclusiv programarea mai multor exerciții cu focuri reale, pe care Taiwanul le-a caracterizat drept o blocadă care încalcă dreptul internațional. Taiwanul a fost, de asemenea, aparent vizat de mai multe atacuri cibernetice, deși autorul este necunoscut. Site-ul web al biroului prezidențial din Taiwan a fost afectat de un atac de tip „denial-of-service”, în timp ce ecranele din omniprezentele magazine 7-11 din Taiwan ar fi fost piratate pentru a afișa mesaje în chineză simplificată care o numesc pe Pelosi belicoasă.

Ea a sosit marți seară și s-a adresat parlamentului taiwanez miercuri dimineață, înainte de a avea o întâlnire publică cu Tsai.

„Delegația noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu vom abandona Taiwanul și suntem mândri de prietenia noastră durabilă”, a declarat Pelosi miercuri. Acum, mai mult ca oricând, solidaritatea SUA cu Taiwanul a fost „crucială”.

Pelosi a declarat că, în urmă cu 43 de ani, SUA au făcut o „promisiune fundamentală de a fi mereu alături de Taiwan”. „Pe această fundație solidă am construit un parteneriat înfloritor”, a spus ea.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola