Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Telegramă de la Ambasada României la Washington, D.C., către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 078251, 3 iulie 1974, secretă
Articole online

Telegramă de la Ambasada României la Washington, D.C., către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 078251, 3 iulie 1974, secretă

Ambasada României

Telegramă de la Ambasada României la Washington, D.C., către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 078251, 3 iulie 1974, secretă

[…]

David Ransom de la Biroul pentru Orientul Mijlociu al Departamentului de Stat i-a spus tovarășului M. Răceanu, prim-secretar [al Ambasadei României la Washington, D.C.]:

1. Ambasada SUA la București a informat Departamentul de Stat despre vizita la București a [delegației] Organizației pentru Eliberarea Palestinei și despre întâlnirea acesteia cu tovarășul Nicolae Ceaușescu, președintele României. Telegrama Ambasadei s-a limitat însă la știrile publicate în presa română.

2. SUA urmărește cu mare interes activitatea diferitelor grupări din cadrul Mișcării palestiniene și în special pe cea a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Arafat, din următoarele motive:

a. Este cea mai influentă organizație din cadrul Mișcării palestiniene, recunoscută pe plan internațional și mai ales în lumea arabă;

b. Are o poziție mai realistă în ceea ce privește problemele legate de evoluția situației din Orientul Mijlociu și, în general, de rezolvarea problemei palestiniene.

c. Arafat este în favoarea participării reprezentanților palestinieni la Conferința de pace de la Geneva pe tema Orientului Mijlociu.

3. Adunând din informațiile de care dispun americanii, [SUA știe] că în cadrul Mișcării palestiniene ideea dominantă este că singura soluție realistă la problema palestiniană este crearea unui stat palestinian suveran și independent. Ideea rezolvării problemei palestiniene prin intermediul unei federații cu Iordania este tot mai mult respinsă. Diplomatul american a declarat că, de fapt, regele Hussein era conștient de această situație, care se reflectă în schimbarea treptată a poziției iordaniene în această chestiune.

4. În prezent, SUA nu au o formulă de rezolvare a problemei palestiniene. Deocamdată, [SUA] analizează cu atenție poziția palestinienilor și a altor țări, în special a celor din regiune, fără a adopta o poziție concretă față de acestea [țări].

Corneliu Bogdan

Registration

Aici iti poti reseta parola