Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Telegramă de la Londra către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 048, 604, 3 decembrie 1974
Articole online

Telegramă de la Londra către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 048, 604, 3 decembrie 1974

ceausescu

Telegramă de la Londra către Ministerul Român al Afacerilor Externe, 048, 604, 3 decembrie 1974

[…]

Reprezentantul OEP la Londra a arătat că, potrivit organizației sale, în prezent există patru țări care ar putea juca un rol important în convingerea Israelului să recunoască OEP și să [contribuie] la începerea discuțiilor [între cele două], și anume: SUA, URSS, Marea Britanie și România.

El a subliniat că situația din SUA și URSS este mai complicată din cauza angajamentelor lor militare față de una dintre cele două părți ale acestui conflict, deși SUA încearcă să își normalizeze relațiile cu țările arabe. Marea Britanie are dezavantajul de a fi devenit – mai ales după alegerile din octombrie – „mai mult pro-israeliană decât pro-arabă”, ceea ce nemulțumește țările arabe și conducerea OEP. România are, în opinia OEP, cea mai bună poziție. Argumentele pe care le-a adus în favoarea acestei idei sunt următoarele:

– [România] a întreținut relații cu ambele părți ale conflictului;

– [România] și-a dezvoltat intens relațiile cu statele arabe, mai ales după reuniunea arabă de la Alger din 1973;

– poziția constantă, clară și consecventă a României față de problemele din regiune;

– Personalitatea președintelui Ceaușescu, care cunoaște foarte bine problemele din regiune; posedă o viziune clară asupra posibilei evoluții a situației din regiune și, în același timp, este un prieten sincer al lui Yasser Arafat.

Reprezentantul OEP, care este un colaborator apropiat al lui Arafat, a exprimat, cu acest prilej, ‘impresia excelentă și foarte puternică creată de președintele Ceaușescu asupra lui Yasser Arafat‘.

Referindu-se la unele puncte de vedere divergente între România și OEP cu privire la viitorul statut al Ierusalimului, reprezentantul OEP a menționat că, deși ‘era conștient că președintele Ceaușescu avea dreptate când spunea că problema Ierusalimului este mai delicată și va necesita mult timp pentru a fi rezolvată, OEP vrea Ierusalimul și va face tot ce-i stă în putință pentru a-l lua înapoi în întregime palestinienilor’.

Diplomatul palestinian a cerut României să întreprindă eforturi și acțiuni reînnoite în raport cu SUA și Israelul pentru ca [aceste două țări] să adopte o poziție mai conciliantă față de OEP și, în acest fel, să deschidă calea spre o soluționare pașnică a conflictului.

La rândul său, OEP se angajează să pună capăt tuturor activităților teroriste și, în măsura în care este posibil, să răspundă la orice soluție care ar putea fi propusă pentru rezolvarea conflictului prin negocieri.

Ambasadorul Pretor Popa

 

Registration

Aici iti poti reseta parola