Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA trimit arme în valoare de miliarde de dolari în Ucraina
Articole online

SUA trimit arme în valoare de miliarde de dolari în Ucraina

sua

SUA trimit arme în valoare de miliarde de dolari în Ucraina

Cel mai nou pachet de ajutor, în valoare de 3 miliarde de dolari, urmează să includă drone și alte arme. De la începutul acestui război, SUA au trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste 10 miliarde de dolari, potrivit informațiilor Insider.

Unii critici ai acestui ajutor subliniază costurile sale. Alții sunt îngrijorați de scăderea stocurilor de arme pe care SUA le vor avea după aceste transporturi de arme. Mai multe arme trimise în Ucraina înseamnă mai puține arme pe care să le folosim.

Cu toate acestea, două întrebări necesită încă un răspuns:

Unde ar putea ajunge aceste transporturi de arme? Care sunt consecințele lor asupra securității pe termen lung? Răspunsul la ambele: Nu suntem siguri.

Acest răspuns ar trebui să îi facă pe oameni să fie mai precauți cu privire la aceste transporturi masive de arme. Jordan Cohen, de la Institutul Cato, aduce în discuție această îngrijorare cu privire la transporturile de arme, spunând că acest lucru ar putea reprezenta o problemă peste 10 ani.

Membrii NATO și UE au fost generoși în trimiterea de arme către Ucraina. Cu toate acestea, ei sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la locul în care ar putea ajunge aceste arme și doresc un sistem de urmărire pentru a localiza mișcarea acestor arme. Acestea sunt preocupări legitime. Nimeni nu dorește ca un adversar, sau un potențial adversar, să facă rost de arme.

Pentru a atenua această problemă, SUA trebuie să evite să deschidă porțile transporturilor de arme

Să luăm ca exemplu războiul din Irak din 2003. SUA au furnizat forțelor de securitate irakiene și altor grupuri armate arme, cum ar fi M4-uri și puști Kalașnikov. Multe dintre aceste arme au ajuns în mâinile insurgenților cu care luptau unitățile militare americane.

În Siria, SUA au întreprins o operațiune în 2013, cunoscută sub numele de Timber Sycamore, prin care au înarmat și antrenat rebeli sirieni în Iordania. Cu toate acestea, multe dintre armele americane au ajuns pe piața neagră și în mâinile luptătorilor Frontului Nusra – un grup terorist desemnat de SUA.

În cele din urmă, în războiul civil din Yemen, armele americane au fost găsite în mâinile luptătorilor Salafi – al-Qaeda în Peninsula Arabică – și ale luptătorilor proxy iranieni. Nu trebuie să fii expert în securitate internațională pentru a ști că acest rezultat nu este bun.

Acest lucru nu înseamnă că SUA ar trebui să înceteze să mai trimită arme în Ucraina. În schimb, SUA trebuie să evite să trimită cantități mari de arme mici în Ucraina și în alte părți.

După cum demonstrează Rachel Stohl și EJ Hogendoorn în raportul lor privind armele de calibru mic, armele de calibru mic sunt ieftine și ușor de utilizat. Potrivit autorilor, aceste calități fac ca armele de calibru mic să fie alegerea perfectă de armament pentru majoritatea actorilor internaționali.

De asemenea, SUA ar trebui să fie conștientă de marea consecință strategică a transporturilor de arme. După cum detaliază John Mearsheimer în cartea sa, „Tragedia politicii marilor puteri”, este dificil de spus dacă armele sunt de natură ofensivă sau defensivă.

În realitate, armele sunt atât ofensive, cât și defensive. Stephen Biddle subliniază acest aspect, susținând că țările au nevoie de arme defensive și ofensive pentru operațiuni tactice în cadrul strategiilor defensive. Acest lucru înseamnă că Ucraina are nevoie de arme ofensive și defensive pentru a se apăra de forțele rusești invadatoare.

Cu cât SUA trimit mai multe arme – defensive și ofensive – Ucrainei, cu atât mai mult Rusia va considera aceste arme ca fiind manevre ofensive ostile împotriva sa. Pe scurt, apărarea este adesea percepută ca ofensivă.

Între destinatarii neintenționați ai transporturilor de arme și rezultatul lor în crearea unei dileme de securitate, transporturile de arme tind să facă conflictul armat mai probabil.

Factorii de decizie politică din SUA trebuie să evite să aibă atât de multă încredere în faptul că armele servesc drept mijloace pentru atingerea obiectivelor internaționale. Fără îndoială că armele și armamentul fac parte din politica externă. Cu toate acestea, există și alte instrumente, cum ar fi negocierile diplomatice, care pot servi, de asemenea, obiectivelor de politică externă ale SUA. Ucraina și SUA trebuie să folosească și altceva decât armele pentru a pune capăt acestui război, după cum se arată în raportul Insider.

Registration

Aici iti poti reseta parola