SUA ordonă ca portavionul să rămână în apropierea Taiwanului, în timp ce avioane și nave chinezești se desfășoară în apropierea insulei
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca „USS Ronald Reagan și navele din grupul său de atac să rămână staționate în zona generală pentru a monitoriza situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing de joi.
„Vom efectua tranzite aeriene și maritime standard prin strâmtoarea Taiwan în următoarele câteva săptămâni, în concordanță, din nou, cu abordarea noastră de lungă durată de apărare a libertății mărilor și a dreptului internațional”, a adăugat el. „Și, vom lua măsuri suplimentare pentru a ne demonstra angajamentul față de securitatea aliaților noștri din regiune”.
Înainte de vizita lui Pelosi în Taiwan, la începutul acestei săptămâni, USS Ronald Reagan, singurul portavion american desfășurat în avans, cu baza în Japonia, și alte două nave de luptă ale marinei americane, navele de asalt amfibiu USS America și USS Tripoli, au fost raportate ca operând în apele din apropierea insulei autoguvernate.
Atât Tripoli, cât și America transportă avioane de luptă invizibile avansate F-35 din a cincea generație, în timp ce Reagan transportă o aripă aeriană mai mare de avioane F/A-18, printre alte mijloace de aviație.
S-a spus că navele marinei americane desfășoară operațiuni normale și nu au fost un răspuns la avertismentele repetate ale Beijingului privind o posibilă reacție militară la această călătorie. Cu toate acestea, nava Reagan își prelungește acum desfășurarea în Pacificul de Vest, pe fondul unei creșteri a tensiunilor.
Tensiunile continuă în regiune
De la vizita de marți a lui Pelosi în Taiwan, tensiunile din regiune au rămas ridicate, iar Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a sporit presiunea asupra insulei democratice prin exerciții militare în această săptămână, exerciții care au implicat lansarea de rachete balistice deasupra și în jurul Taiwanului, precum și zboruri cu zeci de avioane de luptă în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.
În ultima sa mișcare, Beijingul a desfășurat vineri 68 de avioane și 13 nave pentru activități militare în jurul strâmtorii Taiwan, a anunțat Ministerul Apărării de la Taipei într-un tweet. Unele mijloace militare din grup au traversat linia mediană care împarte strâmtoarea Taiwan. Deși acest lucru nu este fără precedent, astfel de mișcări sunt mai puțin frecvente.
Armata taiwaneză „a răspuns în mod corespunzător la o astfel de situație cu sisteme de supraveghere, avioane CAP, nave militare și sisteme de rachete”, a precizat ministerul apărării.
„Condamnăm o astfel de acțiune care a perturbat spațiul nostru aerian și apele din jur și continuăm să ne asigurăm democrația și libertatea fără amenințări”, a adăugat acesta.
Nu a fost imediat clar ce aeronave și nave a trimis China, deși publicația chineză Global Times, afiliată statului chinez, a raportat că demonstrația de forță a inclus avioane de luptă, aeronave de recunoaștere electronică, bombardiere și aeronave de avertizare timpurie. Acesta a declarat că piloții au fost suficient de aproape pentru a vedea coasta și lanțul muntos al Taiwanului.
PLA dispatched 68 aircraft and 13 vessels until 17:00 (UTC+8) for the activities around Taiwan Strait, part of which had crossed the median line and jeopardized the status quo of the strait.
— 國防部 Ministry of National Defense, R.O.C. 🇹🇼 (@MoNDefense) August 5, 2022