Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lansările de rachete și exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi par a fi o repetiție pentru cucerirea insulei
Articole online

Lansările de rachete și exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi par a fi o repetiție pentru cucerirea insulei

rachete

Lansările de rachete și exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi par a fi o repetiție pentru cucerirea insulei

Experții din regiune spun că exercițiile aeriene și maritime comune nu numai că semnalează furia Chinei față de vizita lui Pelosi, dar servesc și ca un fel de antrenament pentru ceea ce ar fi necesar pentru a cuceri Taiwanul prin forță. China consideră Taiwanul, o democrație autonomă, ca fiind o parte separatistă a propriului teritoriu. Guvernul chinez a declarat că dorește să realizeze „reunificarea” Chinei și a Taiwanului pe cale pașnică, dar nu a exclus posibilitatea de a atinge acest obiectiv prin forță militară.

Exercițiile desfășurate de Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) au scopuri multiple, inclusiv pentru a „repeta pentru o blocadă sau alte operațiuni militare majore împotriva Taiwanului (inclusiv pentru a împiedica intervenția unor țări terțe)”, a declarat pentru Insider Bonny Lin, director al China Power Project la Center for Strategic and International Studies.

Exercițiile sunt, de asemenea, menite să „pedepsească Taiwanul și să submineze moralul populației și sprijinul pentru președinta Tsai”, semnalând în același timp Washingtonului, Taipeiului și comunității internaționale „cât de dispusă este China să folosească forța militară asupra Taiwanului”, a adăugat Lin, adăugând că Beijingul speră, de asemenea, să descurajeze alte țări să sprijine Taiwanul sau să trimită oficiali guvernamentali în vizită în viitor.

Scopurile imediate ale exercițiilor sunt de a prezenta „o demonstrație de forță pentru a răspunde vizitei lui Pelosi” și „pentru a arăta nemulțumirea [Chinei]” și „probabil pentru a descuraja SUA sau alte țări să întreprindă astfel de vizite în viitor”, a declarat pentru Insider Lyle Morris, analist principal de politici la RAND Corporation, care se concentrează pe politica externă și militară a Chinei.

Dar un alt scop al exercițiilor este de a arăta „disponibilitatea armatei chineze de a răspunde la provocările Taiwanului” pe care China le consideră ca fiind o rupere a status quo-ului, care „sprijină în mod natural capacitățile PLA de a bloca sau invada Taiwanul în viitor”, a adăugat Morris, care a fost, de asemenea, director de țară pentru China în cadrul Biroului Secretarului Apărării între 2019 și 2021.

Un articol publicat pe site-ul web al Ministerului chinez al Apărării a afirmat că exercițiile „se concentrează pe sesiuni de antrenament cheie, inclusiv blocada comună, asaltul țintelor maritime, lovirea țintelor terestre, operațiunea de control al spațiului aerian, iar capacitățile de luptă comună ale trupelor au fost testate în cadrul operațiunilor militare”, iar publicația media chineză naționalistă și adesea provocatoare Global Times, afiliată statului chinez, a caracterizat, de asemenea, exercițiile ca fiind „repetiții pentru ca APL să reunifice insula prin forță”.

Între timp, oficialii taiwanezi au descris exercițiile, care au încercuit insula, ca fiind „echivalente cu o blocadă aeriană și maritimă”.

Cel puțin 11 rachete balistice chineze au fost lansate în apele din jurul Taiwanului, a confirmat Ministerul Apărării din Taiwan

Mai multe rachete ar fi zburat chiar deasupra insulei, iar guvernul japonez a declarat că cinci rachete au aterizat în apele din apropierea Taiwanului care fac parte din zona sa economică exclusivă. „Aceasta este o problemă gravă care privește securitatea națională a țării noastre și siguranța oamenilor”, a declarat ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, potrivit Kyodo News.

În mijlocul exercițiilor militare cu focuri reale, care sunt pregătite să continue până duminică, avioanele de război chineze au trecut de asemenea în mod repetat linia mediană care împarte strâmtoarea Taiwan.

Situația a pus regiunea pe jar și ridică unele îngrijorări că o criză mai amplă, cu implicații globale, ar putea fi la orizont – mai ales având în vedere că strâmtoarea Taiwan este o rută comercială majoră.

„China ridică miza prin ceea ce face din punct de vedere militar împotriva Taiwanului. Părerea mea este că liderii răspund la sentimentul naționalist mai mult decât orice altceva. Pericolul este că [liderul chinez Xi Jinping] va simți nevoia de a continua escaladarea, transformând o criză fabricată într-una reală”, a declarat joi Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe.

În această ordine de idei, unii observatori ai Chinei și alte persoane din comunitatea de politică externă a SUA au pus la îndoială înțelepciunea vizitei lui Pelosi în Taiwan. Înainte de sosirea acesteia, China a avertizat că vizita ar putea provoca un răspuns militar. Beijingul a declarat că va considera vizita unui astfel de deputat american de rang înalt ca fiind o subminare a politicii de lungă durată a guvernului american de a nu susține independența Taiwanului.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola