Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA a avut un plan în anii 1960 pentru a detona un Canal Suez alternativ prin Israel folosind 520 de bombe nucleare
Articole online

SUA a avut un plan în anii 1960 pentru a detona un Canal Suez alternativ prin Israel folosind 520 de bombe nucleare

Canalul Suez

SUA a avut un plan în anii 1960 pentru a detona un Canal Suez alternativ prin Israel folosind 520 de bombe nucleare

Planul nu s-a concretizat niciodată, dar existența unei căi navigabile alternative la Canalul Suez ar fi putut fi utilă în martie 2021, când un cargo blocat în calea îngustă a oprit una dintre cele mai vitale rute de transport maritim din lume, potrivit Insider

Potrivit memorandumului din 1963, care a fost declasificat în 1996, planul s-ar fi bazat pe 520 de bombe nucleare pentru a sculpta calea navigabilă. Memorandumul prevedea „utilizarea de explozibili nucleari pentru excavarea canalului Mării Moarte prin deșertul Negev”.

Memorandumul provenea de la Laboratorul Național Lawrence Livermore, susținut de Departamentul de Energie al SUA

Acesta sugera că o „aplicație interesantă a excavării nucleare ar fi un canal la nivelul mării de 160 de mile lungime care să traverseze Israelul”.

Metodele convenționale de excavare ar fi „extrem de costisitoare”, se arată în memorandum. „Se pare că explozibilii nucleari ar putea fi aplicați în mod profitabil în această situație”.

Memorandumul a adăugat că „un astfel de canal ar fi o alternativă valoroasă din punct de vedere strategic la actualul Canal Suez și ar contribui probabil în mare măsură la dezvoltarea economică”.

Ca parte a modelului de stabilire a prețurilor, memorandumul a estimat că ar fi necesare patru dispozitive de 2 megatone pentru fiecare milă, ceea ce înseamnă „520 de bombe nucleare” .

O posibilă rută propusă în memorandum se întindea prin deșertul Negev din Israel, conectând Mediterana cu Golful Aqaba, deschizând accesul la Marea Roșie și la Oceanul Indian.

Laboratorul a precizat că existau 130 de mile de „deșert pustiu practic nepopulat, fiind astfel susceptibile de a fi folosite metode de excavare nucleară”.

„Investigația preliminară rudimentară” a sugerat că folosirea bombelor pentru a crea un canal prin Israel „pare a fi în limita fezabilității tehnologice”, se arată în nota de serviciu.

Dar memoriul concepea că o problemă, pe care autorii nu o luaseră în considerare, ar putea fi „fezabilitatea politică, deoarece este probabil ca țările arabe care înconjoară Israelul să se opună cu tărie construirii unui astfel de canal”.

Memorandumul a fost publicat în contextul în care Comisia pentru Energie Atomică a SUA investiga folosirea „exploziilor nucleare pașnice” pentru a scoate la iveală infrastructura utilă, a relatat Forbes în 2018. Existau, de asemenea, planuri de a folosi această metodă pentru a săpa un canal în America Centrală, a relatat Forbes.

Dar proiectul PNE a rămas experimental, după ce SUA a constatat că 27 de experimente cu PNE au iradiat puternic peisajul. De asemenea, Comisia pentru Energie Atomică a fost desființată în 1974.

Între timp, Laboratorul Național Lawrence Livermore încă există. Potrivit site-ului său web, acesta este dedicat „asigurării siguranței, securității și fiabilității descurajării nucleare a națiunii”.

Memorandumul din 1963 a venit, de asemenea, la mai puțin de un deceniu după criza Suezului, un conflict pentru controlul căii navigabile strategice care a fost un eveniment definitoriu în Războiul Rece.

Registration

Aici iti poti reseta parola