Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre intermediarii negocierilor dintre Israel și Egipt
Nicolae Ceaușescu a adoptat o poziție radical opusă politicii sovietice în ceea ce privește interesele Israelului și resursele țărilor arabe. „Planul strategic al sovieticilor era să-şi extindă dominaţia în Orientul Mijlociu asupra ţărilor arabe. Au început cu Egiptul. Sovieticii aveau o influenţă foarte mare şi în Siria, iar Ceauşescu i-a spus lui Sadat, în aprilie 1972, că singura soluție pentru îmbunătăţirea relaţiilor sale şi libertatea negocierilor o reprezintă eliberarea de consilierii sovietici”.
Prima schimbare semnificativă față de sovietici a survenit odată cu poziția adoptată de România după „Războiul de șase zile” din 1967. În acea vreme, Ştefan Andrei, informat de translatorul său de limbă rusă, a aflat despre presiunile intense exercitate de Tito asupra Moscovei în sprijinul lui Nasser.
Ștefan Andrei a relatat că în momentul în care „Tito a făcut propunerea, Ceauşescu s-a îndreptat spre Maurer şi i-a spus: Noi nu rupem relaţiile cu Israelul!”
România a deținut un avantaj semnificativ în zona consolidării relațiilor cu statele arabe
Între anii 1960-1980, țara noastră s-a clasat pe locul al doilea la nivel mondial în ceea ce privește exporturile de utilaje pentru foraj și rafinării, și pe locul al treilea în producția de echipamente din domeniul petrolier.
„În Libia anilor 1980 lucrau aproximativ 11.000 de români. Din punct de vedere politic trebuie spus că, până la urmă, România juca foarte bine cartea palestiniană, care era numitorul comun al ţărilor arabe. Legăturile noastre speciale cu Arafat, OEP și organizaţiile palestiniene, au reprezentat un vector decisiv în relaţiile noastre cu ţările arabe.”
Ştefan Andrei a fost unul dintre principalii actori situați în fruntea evenimentelor, alături de Ceauşescu.
„În 1977, Arafat ne-a vizitat, iar Ceauşescu l-a asigurat că Begin doreşte o discuţie”. „Ariel Sharon a confirmat, de asemenea, rolul determinant al insistenţelor lui Ceauşescu în înţelegerile dintre ei. În timpul vizitei sale din 1978, Carter a subliniat că, Ceauşescu a fost cel responsabil de vizita istorică a preşedintelui Sadat al Egiptului în Ierusalim.”
„Noi am fost cei care l-am convins pe Menachem Begin să accepte întâlnirea cu Sadat şi de aici au ajuns la Acordurile de pace de la Camp David”.