Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Strănepotul lui Stalin și visul lui Putin de refacere a URSS
Articole online

Strănepotul lui Stalin și visul lui Putin de refacere a URSS

Transilvania, Iosif Stalin

Jacob Jugashvili, strănepotul lui Stalin, consideră că războiul din Ucraina este ilegal. Acesta consideră că viitorul lider al Rusiei ar trebui judecat de popor în funcție de realizări la finalul mandatului.

Strănepotul lui Stalin critică războiul Rusiei în Ucraina

De profesie pictor, Jacob Jugashvili a absolvit Școala de Arte din Glasgow în 1997 și condamnă războiul din Ucraina. Strănepotul lui Stalin a declarat recent că războiul din Ucraina este ilegal pentru că autoritățile ruse nu au emis vreun document sau vreo lege care să autorizeze invazia.

Jacob Jugashvili este fiul lui Evgheni Jugashvili, care era fiul lui Yakov Djugashvili, acesta din urmă fiind fiul cel mai mare al fostului lider sovietic Iosif Stalin.

Strănepotul lui Stalin este implicat în mai multe mișcări publice în Rusia, fiind și un activist al Grupului pentru Referendum pentru o Guvernare Responsabilă (IGPR ZOV). Patru dintre membrii grupului au fost arestați în 2015 de către polițiștii ruși și condamnați la patru ani de închisoare pentru „încercarea de a iniția un referendum”.

Activist pentru drepturile omului în Rusia

Jacob Jugashvili a precizat că, în opinia sa, războiul din Ucraina este ilegal:

„Războiul din Ucraina e ilegal pentru că poporul rus nu a dat, direct sau prin autoritățile statului, permisiunea trupelor pentru a invada Ucraina, nefiind vreun document oficial în acest sens. Iar articolul 353 din Codul Penal din Rusia prevede pedepse dure pentru pregătirea și declanșarea unui război”, a precizat strănepotul lui Stalin într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul”.

Întrebat dacă poporul rus ar fi dat vreodată aprobarea pentru un asemenea război, Jacob Jugashvili a răspuns:

„Nu doresc să fac speculații. Vorbesc doar pe fapte”, a spus acesta.

„Președintele Putin ar fi dispărut de mult”

În opinia lui Jacob Jugashvili, președintele Putin ar fi dispărut de mult. Locul său ar fi fost luat de „actori manipulați de persoane necunoscute și cu putere”:

„Imaginile adevăratului Putin nu se potrivesc cu cele de acum, iar cei care i-au luat locul lui Putin nu se poartă ca niște lideri adevărați. Este o probabilitate foarte mare ca Putin să fie mort. Nu cred în posibilitatea ca să fie vorba doar de un Vladimir Putin mai slab și mai bolnav, și nu de o sosie a acestuia”, spune Jacob Jugashvili.

Întrebat despre șansele reinstaurării democrației în Rusia, acesta a răspuns:

„Singura cale de a împiedica degradarea elitei conducătoare este ca să li se dea cetățenilor ruși o oportunitate legitimă de a judeca autoritățile alese (Duma și președintele) în funcție de rezultatele realizărilor lor.

În timpul noilor alegeri, poporul ar urma să dea un verdict asupra autorităților din mandatul precedent și, în funcție de verdictul majoritar, să le pedepsească sau să le recompenseze. Dacă verdictul primește majoritate de voturi, guvernul e înlocuit fără consecințe. Rusia are nevoie de un lider care să dea dreptul poporului rus să îl judece la finalul mandatului”, este de părere Jacob Jugashvili.

Regimul lui Stalin, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni

Publicația menționată anterior l-a întrebat pe Jacob Jugashvili despre opinia acestuia cu privire la numeroasele crime comise în timpul regimului teribil al străbunicului său: 

„E interesant, Stalin a murit de mult, dar spălarea pe creier anti-Stalin continuă. Cineva vrea să împiedice lumea să afle adevărul despre acea perioadă și despre rolul lui Stalin”, spune Jacob Jugashvili.

Aproximativ un milion de oameni au fost uciși în perioadele 1935-1938, 1942 și 1945-1950 și milioane de oameni au fost încarcerați în lagărele de muncă din sistemul Gulag. În Georgia, aproximativ 80.000 de oameni au fost împușcați pe timpul anilor 1921, 1923-1924, 1935-1938, 1942 și 1945-1950 și mai mult de 100.000 de oameni au fost transportați în Gulag.

Pe 5 martie 1940, Stalin și alți lideri sovietici au semnat un ordin pentru executarea a 25.700 de intelectuali, inclusiv 14.700 ofițeri prizonieri de război polonezi. Aceasta a devenit cunoscut ca Masacrul de la Katyn. 

Istoricii sunt, în general, de acord că foametea, mortalitatea din lagărele de muncă și din închisori, ca și terorismul de stat (deportările și epurările politice) au făcut milioane de victime de care Stalin este responsabil direct sau indirect. 

Registration

Aici iti poti reseta parola