Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Un fost ofițer Stasi este judecat pentru împușcarea unui bărbat de la granița Berlinului din 1974
Articole online

Un fost ofițer Stasi este judecat pentru împușcarea unui bărbat de la granița Berlinului din 1974

ofițer, Stasi

Martin Naumann este unul dintre primii foști oficiali est-germani Stasi acuzați de crimă în loc de omor prin imprudență.

Fost ofițer Stasi, judecat pentru fapte din 1974

Un fost ofițer Stasi a negat uciderea, în urmă cu 50 de ani, a unui polonez care încerca să fugă în Berlinul de Vest, la deschiderea unui proces care ar putea afecta modul în care crimele din era comunistă sunt judecate în Germania.

Martin Naumann, în vârstă de 80 de ani, a vorbit doar pentru a-și confirma identitatea, în timp ce un tribunal din Berlin a început lunile trecute judecarea cazului. Avocatul său a declarat că Naumann, un fost membru al poliției secrete est-germane, a negat acuzațiile împotriva sa.

Naumann este acuzat de uciderea lui Czesław Kukuczka la o trecere de frontieră între Berlinul de Est și Berlinul de Vest în 1974, potrivit The Guardian.

Întârzierea procedurilor judiciare ilustrează provocările cu care s-a confruntat Germania în ceea ce privește aducerea în fața justiției a oficialilor est-germani pentru presupuse crime comise de guvernul comunist în încercarea sa de a împiedica cetățenii să fugă în Germania de Vest.

ofițer, Stasi

Cel puțin 140 de persoane au fost ucise încercând să treacă Zidul Berlinului între 1961 și 1989

Polițiștii de frontieră și alți oficiali est-germani care au fost judecați până acum au fost de obicei acuzați de omor prin imprudență, o acuzație mai puțin gravă pentru care termenul de prescripție ar fi expirat în cazul lui Naumann.

El este acuzat că l-a împușcat mortal pe Kukuczka la 29 martie 1974, în timp ce polonezul trecea prin punctul de control al frontierei de la gara Friedrichstraße, unul dintre cele mai cunoscute puncte de trecere din Berlinul divizat.

Mai devreme în acea zi, Kukuczka mersese la ambasada poloneză din Berlinul de Est pentru a cere trecerea în Germania de Vest, potrivit procurorilor. Kukuczka a amenințat că va detona un explozibil fictiv dacă cererile sale nu vor fi îndeplinite.

Detaliile incidentului sunt prezentate în lucrarea de cercetare a doi istorici, Hans-Hermann Hertle și Filip Gańczak. Conform cercetării, personalul ambasadei poloneze a alertat poliția secretă est-germană cu privire la amenințarea lui Kukuczka.

ofițer, Stasi

Copiii și sora victimei sunt reclamanți în acest caz, dar nu vor participa la proces

Oficialii Stasi l-ar fi făcut pe Kukuczka să creadă că i se va permite să treacă în Germania de Vest, înmânându-i o viză de ieșire și conducându-l la punctul de trecere Friedrichstraße. Dar, în loc să îi faciliteze trecerea, ofițerii aveau ordin să îl facă pe Kukuczka „inofensiv”, folosind un eufemism comun în documentele Stasi pentru eliminarea oponenților politici, potrivit istoricilor.

Procurorii spun că Kukuczka trecuse prin două din cele trei puncte de control de la frontieră și „credea că și-a atins scopul” când a fost împușcat. Ei susțin că Naumann, ascuns în spatele unui paravan, l-a împușcat pe Kukuczka în spate de la o distanță de 2 metri.

Hans-Juergen Foerster, avocatul fiicei lui Kukuczka, a declarat înaintea procesului că Naumann a fost „ultima verigă dintr-un lanț de comandă” care a ordonat uciderea.

Foerster și familia doresc ca ancheta privind moartea lui Kukuczka să fie extinsă pentru a-i include pe toți cei care ar fi putut fi implicați și pentru a-i chema ca martori:

„Unii sunt încă în viață”, a declarat Foerster pentru Agence France-Presse, deși doi dintre ofițerii presupus implicați au murit.

Registration

Aici iti poti reseta parola