Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Splendoarea Castelului Peleș, un adevărat centru al tehnologiei și al rafinamentului într-un cadru regal modern
Articole online

Splendoarea Castelului Peleș, un adevărat centru al tehnologiei și al rafinamentului într-un cadru regal modern

Castelul Peleș

Splendoarea Castelului Peleș, un adevărat centru al tehnologiei și al rafinamentului într-un cadru regal modern

Având propria sa centrală electrică, un lift și un sistem de încălzire centralizat, Peleș este un amestec perfect între stilul „vintage” și cel modern.

Construit între anii 1873-1914 la dorința lui Carol I, primul Rege al României, Castelul Peleș se numără cu ușurință printre cele mai frumoase palate din lume. Înconjurat de o grădină grandioasă, etalând detalii arhitecturale exterioare impunătoare și completat de decorul magnific și extravagant din interior, Castelul Peleș atrage mii de vizitatori din întreaga lume la Sinaia.

Regele Carol I nu a menajat cheltuielile de construcție a ceea ce avea să devină reședința de vară a familiei regale. Primul rege al României a ignorat toate propunerile arhitecturale care imitau edificiile din Occident și a insistat asupra unei abordări personale și autentice în proiectarea castelului. Această abordare a fost înțeleasă cel mai bine de arhitectul german Johannes Schultz.

Situat în inima Munților Bucegi, la granița (pe atunci) dintre Principatele Române și Imperiul Austro-Ungar, Castelul era o importantă instituție politică și culturală. Prin urmare, practicabilitatea și inovația erau importante pentru rege fiind concretizate prin arhitectura și designul neo-renascentist.

Este considerat primul castel din Europa iluminat în întregime electric. Rețeaua electrică a fost instalată în 1884 și avea deja un generator de urgență propriu. Centrala hidroelectrică a castelului a fost construită mai târziu, făcându-l complet autonom. Castelul a beneficiat, de asemenea, de încălzire centralizată. Toate cele 160 de camere au fost dotate cu radiatoare, lăsând coșurile de fum deja construite doar pentru decor. În interiorul Castelului Peleș există însă mai multe minuni tehnologice decât se pot observa la prima vedere.

De sus în jos și în subteran, fiecare metru pătrat al celebrului castel este împânzit de secrete și minuni tehnologice

Accesul la al doilea nivel al clădirii se făcea prin intermediul celor două lifturi complet funcționale, finalizate în 1903. Niciun castel nu este complet fără o sală de ceremonii extravagantă și somptuoasă, dar Peleș le întrece pe toate cu un tavan de sticlă mobil, retractabil și acționat electric, care le permite oaspeților să se bucure de un aer proaspăt în timpul evenimentelor din timpul zilei și de cerul înstelat în timpul nopții.

Într-o epocă în care electricitatea era prioritatea absolută a regilor și a conducătorilor de pretutindeni, Castelul Peleș a devenit unul dintre cele mai moderne edificii ale epocii sale.

„La urma urmei, România are o întreagă istorie legată de electricitate, Timișoara fiind primul oraș din Europa și al doilea din lume iluminat electric. Are sens ca primul castel din Europa care a fost complet electrificat să se afle tot la noi în țară.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola