Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Așa s-a construit castelul Peleș
Articole online

Așa s-a construit castelul Peleș

Imaginea face parte dintr-un album special destinat a face cunoscut publicului castelul Peleș, album aflat în păstrarea Arhivelor Naționale ale României, în Biblioteca Documentară.

Castelul Peleș a fost construit, la inițiativa Regelui Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafață de 24 kmp.

În 1874, la recomandarea domnitorului, comuna a primit numele de Sinaia.

Un an mai târziu, în centrul localității sunt construite primele case boierești, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploiești-Predeal, care străbate Sinaia.

Concomitent, între 1873 și a 1875 a fost consolidat terenul pe care s-a pus fundația castelului Peleș.

1000 de hectare

Carol I achiziționase, în 1871, de la Eforia Spitalelor un teren de 1000 de hectare numit Piatra Arsă sau moșia Sinaia.

Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, a fost după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman și a fost decorat de J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Mai întâi, lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren.

Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor; în tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările.

În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. 

În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii.

Așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare.

Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Dar, ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării.

Peleșul a căpătat o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie.

Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914, când s-a hotărât neutralitatea României din primul război mondial, care tocmai începuse.

Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine.

Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896.

Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului.

În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Un calcul sumar arată că între 1875 și 1914 s-au cheltuit la Peleș peste 16 milioane de lei-aur.

Registration

Aici iti poti reseta parola