La moartea sa, în 1858, a lăsat spitalului 150.000 de lire sterline, astfel încât să-şi construiască propria casă de convalescenţă într-un loc liniştit, deoarece fusese deranjat de zgomotul produs de traficul din exterior în timpul unei recuperări după o operaţie la spital.
A fost cumpărat Prospect Place, un teren din Wimbledon care aparţinea celui de-al doilea duce de Wellington, iar casa de convalescenţă „Atkinson Morley” a fost deschisă în 1869.
Spitalul a fost închis în 2003, iar serviciile medicale au fost transferate către noua aripă de neurologie – „Atkinson Morley Wing”, în campusul Spitalului „St. George” de la Tooting.
1 octombrie 1971
La 1 octombrie 1971, la spitalul londonez „Atkinson Morley” din Wimbledon, a avut loc prima scanare a creierului uman cu ajutorul unei tomografii computerizată cu raze x (CT sau CAT scan).
Prima scanare a creierului unui pacient a fost realizată de către Sir Godfrey Hounsfield şi Dr. Jamie Ambrose, consultant radiolog.
Sir Godfrey Hounsfield a primit Premiul Nobel pentru medicină în 1979.
Scanarea prin CT a fost o tehnologie revoluţionară care a îmbunătăţit vizibil siguranţa pacientului, oferind o metodă neinvazivă pentru diagnosticarea bolii.
Scanarea CT rămâne un serviciu medical de bază în serviciul naţional de sănătate, iar clădirea „Atkinson Morley Wing” găzduieşte unele dintre cele mai avansate echipamente de scanare din Regatul Unit.
Spitalul are trei scanere, inclusiv în Departamentul de Accidente şi Urgenţe, ce oferă scanare ultrarapidă pentru pacienţii care au nevoie de tratament imediat în urma unei leziuni majore sau a unui accident vascular cerebral.
Cele mai vechi scanere CT funcţionau câteva minute pentru a arăta o părticică de imagine statică a corpului în anii ’70.
Cele mai moderne CT-uri durează, în prezent, doar câteva secunde pentru a scana întregul corp.
Tehnologia poate oferi acum imagini 3D şi este atât de rapidă încât, în multe cazuri, poate înlocui testele invazive, cum ar fi angiografia.
Computerul Tomograf (CT) fost apreciat ca fiind cea mai mare descoperire medicală de la stetoscop şi razele X.
Ora lui Sir Godfrey
Sir Godfrey Hounsfield a fost o persoană interesantă şi un om de ştiinţă uimitor, deşi personal era modest.
Însă, ori de câte ori călătorea, el insista să rămână pe fusul orar din Marea Britanie, astfel că şi în America avea să organizeze întâlniri la ora britanică.
A înţeles cât de importantă era vizualizarea organelor interne pentru a înţelege boala.
A trăit pentru ca invenţia sa să revoluţioneze medicina şi să contribuie imens la îngrijirea pacientului.