Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 2 decembrie 1942: Fizicianul Enrico Fermi produce prima reacție nucleară în lanț
Articole online

2 decembrie 1942: Fizicianul Enrico Fermi produce prima reacție nucleară în lanț

Enrico Fermi

Enrico Fermi, fizicianul de origine italiană laureat al Premiului Nobel, conduce și controlează prima reacție nucleară în lanț în laboratorul său de sub tribunele de pe Stagg Field de la Universitatea din Chicago, deschizând astfel era nucleară. După finalizarea cu succes a experimentului, un mesaj codificat a fost transmis președintelui Roosevelt: „Navigatorul italian a aterizat în lumea nouă.”

2 decembrie 1942: Fizicianul Enrico Fermi produce prima reacție nucleară în lanț

În urma descoperirii neutronului de către englezul Sir James Chadwick și a producției de radioactivitate artificială a soților Curie, Fermi, profesor de fizică cu normă întreagă la Universitatea din Florența, și-a concentrat activitatea pe producerea de radioactivitate prin manipularea vitezei neutronilor derivați din beriliu radioactiv. Alte experimente similare cu alte elemente, inclusiv cu uraniu 92, au produs noi substanțe radioactive; colegii lui Fermi credeau că acesta a creat un nou element „transuranic” cu un număr atomic de 93, rezultat al capturării de către uraniu 92 a unui neuron în timp ce era bombardat, mărindu-i astfel greutatea atomică.

Fermi a rămas sceptic cu privire la descoperirea sa, în ciuda entuziasmului colegilor săi fizicieni

A prins încredere în 1938, când a primit Premiul Nobel pentru fizică pentru „identificarea noilor elemente radioactive”. Deși călătoriile erau restricționate pentru oamenii a căror muncă era considerată vitală pentru securitatea națională, Fermi a primit permisiunea de a părăsi Italia și de a merge în Suedia pentru a-și primi premiul. El și soția sa, Laura, care era evreică, nu s-au mai întors niciodată; amândoi se temeau și disprețuiau regimul fascist al lui Mussolini.

Enrico Fermi a emigrat la New York, mai exact la Universitatea Columbia, unde a refăcut multe dintre experimentele sale cu Niels Bohr, fizicianul de origine daneză, care a sugerat posibilitatea unei reacții nucleare în lanț. Fermi și alții au văzut posibilele aplicații militare ale unei astfel de puteri explozive și au redactat rapid o scrisoare prin care îl avertizau pe președintele Roosevelt cu privire la pericolele unei bombe atomice germane. Scrisoarea a fost semnată și înmânată președintelui de către Albert Einstein la 11 octombrie 1939. Rezultatul a fost Proiectul Manhattan, programul american de creare a propriei bombe atomice.

Lui Fermi i-a revenit sarcina de a produce prima reacție nucleară în lanț, fără de care o astfel de bombă era imposibilă. El a creat un laborator improvizat cu echipamentul necesar, pe care l-a numit „grămadă atomică”, într-un teren de squash din subsolul Stagg Field de la Universitatea din Chicago. Sub privirile colegilor săi și ale altor fizicieni, Fermi a produs prima reacție nucleară în lanț care se menținea de la sine, iar „noua lume” a energiei nucleare s-a născut.

Registration

Aici iti poti reseta parola