Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Spionul japonez de la Pearl Harbor și scrisoarea de mulțumire primită de la Adolf Hitler
Articole online

Spionul japonez de la Pearl Harbor și scrisoarea de mulțumire primită de la Adolf Hitler

Spionul japonez de la Pearl Harbor și scrisoarea de mulțumire primită de la Adolf Hitler

Cu ajutorul cărții de referință Jane’s Fighting Ships și cu o memorie bună, știa exact ce nave de război americane părăseau portul. Treaba lui era să le înregistreze mișcările și să le raporteze șefilor săi de spionaj din Tokyo.

Morimura se afla în Oahu încă de la sfârșitul lunii martie. În aparență, era un funcționar inferior la consulatul japonez de pe Nuuana Avenue. În realitate, era un spion, principalii ochi și urechi ai amiralului Yamamoto. Atribuțiile sale consulare erau pur și simplu o acoperire pentru activitățile sale clandestine în timp ce Japonia se pregătea de război cu Statele Unite.

Numele real al lui Morimura era Takeo Yoshikawa. Avea 29 de ani și fusese pilot stagiar în cadrul marinei japoneze. Retras din serviciu din cauza unei afecțiuni, fusese recrutat ca spion și repartizat la consulatul din Honolulu. Își petrecuse ultimele opt luni familiarizându-se cu fiecare bază militară, navală și aeriană din Insulele Hawaii. Se pregătea pentru ziua în care informațiile ar fi fost necesare atunci când războiul ar fi devenit inevitabil.

Colegii lui Takeo Yoshikawa de la consulat nu știau nimic despre activitățile sale de spionaj

Pentru ei era doar un tânăr „pierde-vară”, adesea prea leneș pentru a se întoarce la serviciu după prânz. În schimb, prefera să își petreacă după-amiezile conducând prin insule, ca un turist.

Takeo Yoshikawa petrecea ore întregi lenevind la o ceainărie japoneză de pe Alewa Heights. Localul era deservit de fete drăguțe și avea o priveliște minunată asupra Pearl Harbor de la ferestrele din față. Orice lucru, de la Ford Island până la Hickam Field, era vizibil de pe înălțimi. Totul era așezat într-o panoramă inferioară. Casa de ceai păstra chiar și un telescop pentru oaspeții care doreau să se uite mai de aproape.

El a participat la o zi a porților deschise la baza aeriană Wheeler, observând că trei avioane pot decola simultan, ceea ce înseamnă că escadrilele de luptă puteau decola relativ rapid. A efectuat de două ori un zbor turistic deasupra orașului Oahu. Takeo Yoshikawa a folosit primul zbor pentru a observa direcția pistelor de la Wheeler și pentru a estima numărul de avioane de acolo.

Cel de-al doilea zbor al său, din 13 octombrie, a confirmat faptul că americanii nu își dispersau flota în jurul altor ancoraje de pe insulă, așa cum speculase anterior serviciul de spionaj. Temându-se de sabotajul din partea populației japoneze locale, americanii preferau să își țină navele, ca și avioanele, apropiate într-un singur loc pentru o mai bună protecție.

A primit o scrisoare de recunoștință din partea Fuhrer-ului

Informațiile lui Takeo Yoshikawa nu au fost întotdeauna exacte, dar a fost totuși un spion eficient. În timp ce monitoriza mesajele Marinei americane la Tokyo, el a primit o scrisoare de mulțumire de la Adolf Hitler pentru că i-a alertat pe germani cu privire la un convoi de trupe britanice care a suferit ulterior pierderi grele. Întotdeauna a fost atent să nu trezească suspiciuni în activitatea sa sau să facă ceva care să atragă atenția autorităților. Cu toate acestea, americanii l-au urmărit de la început. Era în mod clar prea tânăr pentru responsabilitățile sale diplomatice de la consulat. Nu exista niciun Tadashi Morimura în registrul diplomatic japonez. În consecință, americanii îl filau de luni de zile. Cu toate acestea, nu reușiseră niciodată să îi atribuie vreun indiciu care să ducă la arestarea și expulzarea sa din insule.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola