În dimineața zilei de 18 august 1960, în Casa Uniunii din Moscova, Francis Gary Powers, în vârstă de 31 de ani, descris ca spion, a fost acuzat în fața Colegiului Militar al Curții Supreme Sovietice de spionaj împotriva statului sovietic.
Tensiunile Războiului Rece și acuzații de spionaj
La 1 mai 1960, pilotul unui avion spion american U-2 a fost doborât în timp ce zbura prin spațiul aerian sovietic. Incidentul a dus la anularea reuniunii la nivel înalt de la Paris, programată pentru a discuta situația din Germania divizată, posibilitatea unui tratat privind controlul armelor sau interzicerea testelor și relaxarea tensiunilor dintre URSS și Statele Unite ale Americii.
Încă din 1955, oficialii de la Moscova și Washington au devenit îngrijorați cu privire la capacitățile nucleare ale Uniunii Sovietice și ale Statelor Unite ale Americii. Având în vedere amenințarea pe care cursa înarmărilor nucleare o reprezenta pentru securitatea națională, liderii din ambele țări au acordat prioritate informațiilor privind progresele celeilalte părți. În cadrul unei conferințe desfășurate la Geneva în 1955, președintele american Dwight Eisenhower a propus un plan de „cer deschis”, prin care fiecărei țări i s-ar permite să efectueze survoluri ale celeilalte pentru a efectua inspecții aeriene reciproce ale instalațiilor nucleare și ale rampelor de lansare.
Liderul sovietic Nikita Hrușciov a refuzat propunerea, continuând politica sovietică de respingere a inspecțiilor internaționale sub orice formă. Între timp, Hrușciov a afirmat, de asemenea, că Uniunea Sovietică a dezvoltat numeroase rachete balistice intercontinentale, ceea ce nu a făcut decât să motiveze guvernul Statelor Unite să caute noi modalități de a verifica evoluțiile programului nuclear sovietic, potrivit The Guardian.
Programul avionului-spion U-2 s-a născut din aceste preocupări
U-2 era un avion special de mare altitudine care zbura la o altitudine de peste 20.000 de metri. Deoarece zbura la o asemenea înălțime, se credea că avioanele ar putea trece deasupra Uniunii Sovietice fără a fi detectate de radarele de la sol. Era important ca survolurile să nu fie detectate, deoarece, în mod normal, invadarea neautorizată a spațiului aerian al unei alte țări era considerată un act de război. Operat prin intermediul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), primul zbor deasupra Moscovei și Leningradului (Sankt Petersburg) a avut loc la 4 iulie 1956.
Zborurile au continuat în următorii patru ani. Ulterior, s-a dovedit că sovieticii au detectat zborurile pe radar, iar Statele Unite ale Americii au pierdut un avion deasupra Uniunii Sovietice în 1959, dar atâta timp cât nu existau dovezi definitive care să lege zborurile de Statele Unite ale Americii, sovieticii nu aveau niciun avantaj să ridice problema în mod public, pentru a nu atrage atenția asupra incapacității sovietice de a doborî zborurile inamice.
La 1 mai 1960, situația s-a schimbat. În ajunul reuniunii la nivel înalt de la Paris și în timpul sărbătorii de 1 Mai, pilotul CIA Francis Gary Powers a decolat de la o bază din Pakistan cu destinația o altă bază din Norvegia, cu o traiectorie de zbor planificată care depășea 3.000 km de spațiu aerian sovietic. În apropierea orașului Sverdlovsk Oblast din Munții Ural, avionul lui Powers a fost doborât de o rachetă sol-aer sovietică. Powers s-a evacuat și s-a parașutat în siguranță la sol, unde a fost capturat de KGB și reținut pentru interogatoriu. Avionul s-a prăbușit, dar părți din el au fost recuperate și expuse public la Moscova ca dovadă a acțiunii americane.
Capturarea lui Powers a oferit sovieticilor dovada concretă că Statele Unite ale Americii au efectuat zborurile
La început, și înainte de a avea confirmarea că Powers a supraviețuit, oficialii americani au susținut că U-2 efectuase un zbor meteorologic de rutină, dar a suferit o defecțiune a sistemului de furnizare a oxigenului care l-a făcut pe pilot să își piardă cunoștința și să plutească în derivă deasupra spațiului aerian sovietic. Cu toate acestea, la 7 mai, Hrușciov a dezvăluit că Powers era în viață și nevătămat și, în mod clar, nu își pierduse cunoștința din cauza lipsei de oxigen. În plus, sovieticii au recuperat avionul aproape intact, inclusiv sistemul de camere aeriene. A devenit imediat evident că povestea studiului meteorologic era o acoperire pentru un program de spionaj.
Hrușciov se angajase public în favoarea ideii de „coexistență pașnică” cu Statele Unite ale Americii și a urmăririi detensionării, astfel încât, din perspectiva sa, dacă președintele american Dwight Eisenhower ar fi negat orice cunoștință despre programul de spionaj, iar Statele Unite ale Americii și-ar fi cerut scuze, ar fi continuat summitul. Spionajul era ceva obișnuit și, desigur, Uniunea Sovietică avea proprii săi a genți care raportau evoluțiile din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, Eisenhower a refuzat să prezinte scuze oficiale Uniunii Sovietice; el a manifestat un mare interes personal față de programul de spionaj și a considerat încălcarea spațiului aerian sovietic și recunoașterea instalațiilor nucleare sovietice suficient de grave pentru a aproba personal fiecare zbor.
La 11 mai, Eisenhower a recunoscut în cele din urmă că era pe deplin conștient de întregul său program și de zborul Powers în special. În plus, el a explicat că, în absența unui acord „cer deschis”, astfel de zboruri de spionaj erau un element necesar pentru menținerea apărării naționale și că intenționa să le continue.
Declarația lui Eisenhower l-a pus pe Hrușciov într-o poziție dificilă în scandalul de spionaj
Dacă nu făcea nimic, ar fi fost echivalent cu recunoașterea implicită a dreptului Statelor Unite ale Americii de a spiona. Dar orice acțiune întreprinsă de Hrușciov avea potențialul de a compromite viitoarea conferință și planurile sale mai ample pentru o destindere sovieto-americană. În cele din urmă, el i-a cerut lui Eisenhower să își ceară scuze pentru zborurile din trecut și să promită că le va întrerupe, ca o condiție prealabilă pentru a intra în negocierile planificate cu privire la Germania. Refuzul lui Eisenhower a determinat delegația sovietică să părăsească Parisul chiar în momentul în care summitul urma să înceapă.
După un interogatoriu amănunțit din partea KGB, Powers a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la trei ani de închisoare și alți șapte ani de muncă silnică. Cu toate acestea, în februarie 1962, el și un student american deținut au fost schimbați cu un spion sovietic capturat, Rudolf Abel.
Deși Eisenhower a refuzat să pună capăt programului U-2, acesta a fost rapid depășit de noile tehnologii, imaginile din satelit înlocuind fotografiile aeriene. La rândul său, Hrușciov a renunțat la încercările sale de a coopera cu Eisenhower, preferând să aștepte inaugurarea noului președinte american, John F. Kennedy, ales în noiembrie 1960.