Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rivalitatea din Războiul Rece dintre cele două grădini zoologice din Berlin
Articole online

Rivalitatea din Războiul Rece dintre cele două grădini zoologice din Berlin

elefanți

Rivalitatea din Războiul Rece dintre cele două grădini zoologice din Berlin

În timpul Războiului Rece, Germania a fost împărțită în două țări: Republica Federală Germania, sau Germania de Vest, aliată cu democrațiile occidentale, și Republica Democrată Germană, cunoscută și sub numele de RDG sau Germania de Est, care s-a aliniat cu Uniunea Sovietică. Capitala germană, Berlinul, odată comună, a fost, de asemenea, divizată, diviziune formalizată prin construirea Zidului Berlinului în 1961.

În timp ce fiecare parte se reconstruia după bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a apărut un câmp de luptă mai puțin obișnuit: grădinile zoologice.

În Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, Berlinul divizat a fost punctul zero al tensiunilor din timpul Războiului Rece

Cu mult înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, animalele și natura ocupau un loc respectat în cultura germană. În epoca imperială, exploratori precum frații Humboldt au fost celebrați pentru descoperirile lor despre lumea naturală. La sfârșitul secolului al XVIII-lea și în secolul al XIX-lea, romantismul german a exaltat natura ca o cale de cunoaștere a sinelui. 

Cele două grădini zoologice din Berlin au devenit vitrine pentru sistemele lor politice respective, explică J. W. Mohnhaupt, autorul cărții The Zookeepers’ War. Grădina Zoologică din Berlinul de Vest, sau Zoo Berlin, este cea mai diversificată grădină zoologică din lume. A fost fondată în 1844, ceea ce o face cea mai veche grădină zoologică din Germania. A fost grav avariată de bombele Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; doar 91 dintre cele 2.000 de animale ale grădinii zoologice au supraviețuit războiului, iar 82 de cadavre umane au fost dezgropate din clădirile distruse. Germanii din vest au reconstruit-o pentru a arăta la fel ca înainte de război. „Arhitectura sa este o relicvă din secolul al XIX-lea. Încă mai poți vedea moștenirea colonială în modul în care evidențiază stilurile de construcție din trecut”, spune Mohnhaupt.

În timp ce grădina zoologică din Berlinul de Vest era cea mai veche din Germania, Tierpark Berlinul de Est, sau Tierpark Berlin, este cea mai mare grădină zoologică din Europa. A fost deschisă în 1955, după împărțirea Berlinului în Est și Vest. A fost construită pe ruinele palatului Friedrichsfelde, sediul unei familii nobile abandonat după ce a fost „naționalizat”. A fost construită „ca o utopie în cărămizi”, spune Mohnhaupt. 

Incintele animalelor au fost construite pentru a părea moderne și noi, în contrast direct cu grădina zoologică mică și demodată de peste graniță. Deschiderea în 1963 a unei expoziții imense de animale sălbatice la Tierpark a fost prezentată de presa est-germană ca fiind „cea mai modernă instalație pentru animale din lume”. Cușca a fost acoperită cu un banner care proclama: „O piatră de hotar în realizarea socialismului”.

Chiar și construcția Tierpark a reflectat valorile RDG: Din cauza lipsei de muncitori și de materiale în Berlinul de Est, cetățenii au ajutat la construirea grădinii zoologice. „Au adus cărămizi, au adus animale și au plantat copaci”, spune Mohnhaupt.

Pentru a obține finanțare pentru grădina sa zoologică nou-nouță, directorul grădinii zoologice est-germane, Heinrich Dathe, a alimentat temerile de a rămâne în urma Occidentului, scriindu-i primului secretar est-german Walter Ulbricht:

„Aș dori să evit, stimate prim-ministru, rezultatul Occidentului, care urmărește dezvoltarea noastră ca un șoim, constatând triumfător că după un an nu mai avem forță”.

Cu toate acestea, planurile mărețe ale lui Dathe pentru noi clădiri nu s-au concretizat întotdeauna; mai multe planuri au fost abandonate deoarece proviziile și fondurile au fost insuficiente în Estul aflat în criză cronică de bani.

Berlin

O diplomație diferită

În loc să stocheze arsenale nucleare, directorii grădinilor zoologice aflate în război, Heinz-Georg Klos în Vest și Dathe în Est, au colecționat animale.

Ambele grădini zoologice adăposteau urși, simbolul Berlinului. Dincolo de asta, colecțiile lor (și cine a plătit pentru ele) au fost o introducere în geopolitica Războiului Rece. Expoziția de urși negri de la Tierpark a fost sponsorizată de Stasi, poliția secretă a Germaniei de Est. Ho Chi Minh din Vietnam a donat un elefant de 2 ani, care a fost lăsat să se plimbe liber prin Tierpark, spre deliciul oaspeților.

Berlinul de Vest a fost o vitrină importantă pentru puterile occidentale datorită poziției sale de „insulă în Marea Roșie” a comunismului:

„Dacă vizitai Berlinul de Vest, trebuia să mergi la grădina zoologică. Era cel mai simplu mod de a-ți arăta simpatia pentru popor și pentru democrație”, spune Mohnhaupt.

În 1962, procurorul general al SUA, Robert F. Kennedy, fratele președintelui John F. Kennedy, a donat un vultur la grădina zoologică din Berlin. El l-a numit „Willy Brandt”, după numele primarului Berlinului de Vest. Vulturul suferea de mai multe afecțiuni și a murit la doar doi ani după ce a aterizat la Berlin, deși dispariția sa timpurie a fost ascunsă publicului; directorul Grădinii Zoologice, Klos, a prezentat un vultur mai tânăr ca fiind celebrul vultur american. Iar atunci când panda Tjen Tjen, un cadou din China, a murit în 1983, s-au răspândit zvonuri conform cărora KGB-ul ar fi ucis panda pentru că acesta fusese dus în Berlinul de Vest în loc de Estul comunist (panda murise din cauza unei infecții).

De ce mai are Berlinul încă două grădini zoologice?

Nu este greu de imaginat de ce grădinile zoologice erau o distracție binevenită de la zidurile care înconjurau Berlinul. După cum scrie istoricul Mieke Roscher: „sentimentul de a fi închis într-o graniță era peste tot. Într-un anumit sens, Berlinul de Vest și Berlinul de Est erau ele însele două grădini zoologice”.

Atunci când Zidul Berlinului a căzut în 1989, au existat multe dezbateri cu privire la ce grădină zoologică se va închide. Niciuna dintre ele nu s-a închis. „Pentru generația mai în vârstă, există încă un sentiment al acelei identități vechi, că „dacă am pierde asta, ar însemna încă o dată o ștergere a istoriei Estului comunist””, spune Harrison. Cele două grădini zoologice din Berlin sunt doar una dintre instituțiile duplicitare din Berlin, alături de multiplele teatre de operă și universități ale orașului, o moștenire a Războiului Rece.

Registration

Aici iti poti reseta parola