Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A fost asasinat JFK pentru că dorea să pună capăt războiului din Vietnam și să facă pace cu Uniunea Sovietică?
Articole online

A fost asasinat JFK pentru că dorea să pună capăt războiului din Vietnam și să facă pace cu Uniunea Sovietică?

asasinarea lui JFK

A fost asasinat JFK pentru că dorea să pună capăt războiului din Vietnam și să facă pace cu Uniunea Sovietică?

La mai puțin de un an după ce președintele John F. Kennedy a fost asasinat în Dallas, Texas, în 1963, o anchetă guvernamentală oficială privind moartea acestuia a constatat că asasinul lui Kennedy, Lee Harvey Oswald, a acționat singur. Acest lucru nu a fost pe placul lui Jim Garrison, pe atunci procuror districtual în New Orleans, Louisiana. El a decis să deschidă o anchetă proprie.

În 1967, Garrison și-a expus public îndoielile. El a declarat că concluziile trase de ancheta guvernului, Comisia Warren, erau „total false” și a numit comisia însăși „ficțiunea oficială”. În schimb, Garrison a susținut că președintele a fost ucis de CIA pentru a-l împiedica să pună capăt războiului din Vietnam și să facă pace cu Uniunea Sovietică.

Dar, deși Garrison a acuzat public mai multe persoane că au conspirat la uciderea președintelui, ancheta sa nu a dus nicăieri. Mulți l-au respins ca fiind un căutător de atenție și un impostor. Cu toate acestea, Garrison a susținut fără ezitare că asasinarea lui Kennedy a fost mai mult decât se vede la prima vedere.

Ascensiunea improbabilă a lui Jim Garrison către putere în New Orleans

Născut la 20 noiembrie 1921, Jim Garrison și-a petrecut prima jumătate a vieții ca mulți bărbați din generația sa. S-a înrolat în armată cu puțin timp înainte de atacul japonez asupra Pearl Harbor și și-a petrecut tinerețea adultă luptând în cel de-al Doilea Război Mondial.

Această experiență, care, potrivit Associated Press, i-a colorat gândirea despre „războaiele bune” și „războaiele rele”, l-a adus pe Garrison în Europa. A pilotat avioane în Franța și Germania și a trecut prin lagărul de concentrare Dachau la doar o zi după ce colegii săi de trupă l-au eliberat.

S-a întors acasă, în New Orleans, după război, a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității Tulane și și-a deschis un cabinet de avocatură în anii 1950, după o scurtă perioadă de timp ca agent FBI în Seattle.

Deși Garrison a făcut puține știri în acea perioadă, The New York Times relatează că este posibil ca el să fi avut probleme în viața privată. Când a început cruciada sa pentru a afla adevărul despre asasinarea lui Kennedy în anii 1960, ziarele au relatat că suferea de „o psihonevroză severă și invalidantă de lungă durată”. Garrison nu a comentat niciodată aceste rapoarte.

Într-adevăr, Garrison, care măsura 1,90 metri, părea capabil să facă tot ceea ce își propunea. Potrivit The New York Times, în 1962 l-a acuzat pe primarul din New Orleans, Victor Schiro, că este blând cu criminalitatea și a candidat în mod neașteptat împotriva procurorului districtual în funcție. Spre surprinderea multora, a câștigat în mod surprinzător.

În calitate de procuror districtual, Garrison a manevrat puterea televiziunii. Potrivit NOLA, el a făcut deseori raiduri în barurile din Cartierul Francez și a arestat lucrători sexuali cu camere de luat vederi în mână. 

Dar totul s-a schimbat pentru Jim Garrison pe 22 noiembrie 1963, când președintele John F. Kennedy a fost asasinat în mod șocant în Dallas, Texas.

Ancheta lui Jim Garrison în cazul asasinării lui JFK

La fel ca mulți americani, Jim Garrison avea întrebări cu privire la asasinarea lui John F. Kennedy. Dar, deși concluziile Comisiei Warren i-au liniștit pe unii, pe el nu l-au satisfăcut.

După cum relatează Associated Press, suspiciunile lui Garrison au apărut pentru prima dată când a aflat mai multe despre asasinul președintelui, Lee Harvey Oswald, care s-a născut în New Orleans și a petrecut mult timp în acest oraș. Garrison a descoperit că Oswald avea birouri în apropierea agențiilor de informații americane.

„După ce mi-am dat seama că ceva nu era în regulă în mod serios, nu am avut altă soluție decât să mă confrunt cu faptul că Oswald ajunsese în Dallas cu puțin timp înainte de asasinat și că, înainte de acest moment, locuise în New Orleans mai mult de șase luni”, a declarat Garrison mai târziu.

„Am devenit curios să aflu ce făcea acest presupus asasin în timp ce se afla sub jurisdicția mea, iar personalul meu a început o anchetă privind activitățile și contactele lui Oswald în zona New Orleans”, a explicat Garrison. „Am intervievat persoane pe care Comisia Warren nu le interogase niciodată, iar o lume cu totul nouă a început să se deschidă”.

Căutarea adevărului, pe care Garrison a difuzat-o public începând din 1967, l-a dus într-o scufundare profundă în teoriile conspirației guvernamentale. După cum relatează The New York Times, procurorul districtual a apărut chiar și la emisiunea The Tonight Show wsith Johnny Carson în 1968 și a discutat despre orice, de la gherile la milionari texani și până la implicarea poliției, FBI și CIA.

Garrison a ajuns să creadă, potrivit The New York Times, că președintele a fost ucis pentru că agențiile de informații se temeau că se va retrage din Vietnam și va încerca să facă pace cu Uniunea Sovietică și Cuba. Associated Press mai relatează că Garrison credea că cel puțin 18 persoane au fost implicate – și a încercat să dea în judecată două dintre ele.

Primul a fost David Ferrie, un anticomunist și pilot care nu se sfia să-și exprime opiniile anti-Kennedy și anti-Cuba. Ferrie fusese chiar interogat de poliție la scurt timp după moartea lui Kennedy, deși negase implicarea sa.

„Am descoperit o întreagă activitate clandestină care implica CIA, elemente ale dreptei paramilitare și grupuri militante anti-Castro din exil”, a declarat Garrison. „Am descoperit legături între David Ferrie, Lee Oswald și Jack Ruby [care l-a împușcat și ucis pe Oswald în 1963]”.

Dar, cu puțin timp înainte ca Garrison să plănuiască să se ducă după Ferrie, acesta a murit pe neașteptate din cauza unui anevrism cerebral la vârsta de 48 de ani.

Fără să se descurajeze, Garrison s-a concentrat asupra unui om de afaceri din New Orleans, Clay Shaw. El a încercat să îl acuze pe Shaw ca conspirator, dar procesul din 1969 a fost considerat un circ în cel mai bun caz și homofob în cel mai rău caz. Shaw era cunoscut pe scară largă ca fiind homosexual, iar NOLA raportează că o mare parte din procesul său s-a concentrat pe pantalonii săi mulați. Într-adevăr, Garrison a speculat de la început că moartea lui Kennedy ar fi fost o „crimă de senzație homosexuală”.

În acel moment, chiar și Jim Garrison a recunoscut că s-a lovit de un zid.

„Am mers cât de departe puteam merge înainte de a ni se tăia aripile, ajungând într-un punct, în ’69, în care nu mai puteam spune nimic fără să fiu prezentat ca un prost sau un nebun”, a declarat el pentru Associated Press decenii mai târziu.

Moștenirea întunecată a lui Jim Garrison astăzi

În urma procesului lui Shaw, reputația lui Jim Garrison a avut de suferit. După cum relatează The New York Times, acesta a fost pus sub acuzare în 1973 pentru că a luat mită pentru a proteja jocurile de noroc ilegale de pinball. Deși Garrison și-a condus propria apărare și a fost achitat, a fost nevoit să se străduiască să pună la cale o campanie de realegere pentru cel de-al patrulea mandat de procuror districtual, pe care l-a pierdut.

„M-au prins”, a declarat el pentru Associated Press în 1989. „Cu siguranță m-au prins. Când au stabilit acel proces, acel proces federal, pentru câteva luni înainte de alegeri, cu siguranță m-au prins.”

Cu toate acestea, Garrison a aterizat pe picioarele lui. În 1978, a câștigat un loc în Curtea de Apel din Louisiana pentru al patrulea circuit. Garrison a ocupat funcția de judecător de apel până cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, în 1992.

Cu puțin timp înainte de a muri, însă, povestea lui Jim Garrison a fost reînviată într-un mod surprinzător. În 1991, Oliver Stone a lansat filmul JFK, care îl prezenta pe Garrison drept un erou în căutarea adevărului. Garrison a fost consilier la film, iar Stone s-a inspirat foarte mult din cartea lui Garrison, „Pe urmele asasinilor”, potrivit The New York Times.

Până la sfârșitul vieții sale, a susținut că moartea lui John F. Kennedy a fost mai mult decât știa publicul. Vorbind pentru Associated Press, el a sugerat că persoane precum președintele Curții Supreme de Justiție Earl Warren și președintele Lyndon B. Johnson au participat la mușamalizare pentru „binele țării”.

„Cred că asta a fost fraza magică de acolo încolo”, a spus el. „O mulțime de oameni pe care nu i-ai numi oameni răi și care nu erau răufăcători au răspuns, cred, cu o participare activă la mușamalizare, ca o consecință”.

Chiar și în timpul interviului din 1989, la mai bine de două decenii de la asasinarea lui John F. Kennedy, Jim Garrison a continuat să se emoționeze în timp ce vorbea despre președinte. Caracterul lui Kennedy, notează Associated Press, a determinat interesul constant al lui Garrison pentru detaliile morții sale.

„Avea idealuri”, a spus Garrison. „A inspirat vise”.

Registration

Aici iti poti reseta parola