Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Soldatul american Alvin York își arată eroismul la Argonne
Articole online

Soldatul american Alvin York își arată eroismul la Argonne

York

Soldatul american Alvin York își arată eroismul la Argonne

Născut în 1887 în apropierea graniței dintre Tennessee și Kentucky, York a fost al treilea din cei 11 copii ai unei familii care se întreținea din agricultură și vânătoare de subzistență. După ce a trecut printr-o convertire religioasă, a devenit creștin fundamentalist în jurul anului 1915. Doi ani mai târziu, când Statele Unite au intrat în Primul Război Mondial, York a fost înrolat în armata americană. După ce i s-a refuzat statutul de obiector de conștiință, York s-a înrolat în Divizia 82 de infanterie și în mai 1918 a ajuns în Franța pentru serviciul activ pe Frontul de Vest. A participat la ofensiva de succes de la Saint-Mihiel din septembrie a aceluiași an, a fost promovat la gradul de caporal și i s-a dat comanda propriei sale echipe.

Evenimentele din 8 octombrie 1918 au avut loc în cadrul ofensivei Meuse-Argonne – ceea ce avea să fie ultima ofensivă aliată împotriva forțelor germane pe Frontul de Vest în timpul Primului Război Mondial. York și batalionul său au primit sarcina de a cuceri pozițiile deținute de germani peste o vale; după ce au întâmpinat dificultăți, micul grup de soldați – care număra aproximativ 17 oameni – au fost atacați de un cuib de mitraliere germane aflat în vârful unui deal din apropiere. Mitraliorii au doborât nouă oameni, inclusiv un ofițer superior, lăsându-l pe York la conducerea grupului.

După cum a scris York în jurnalul său despre acțiunile sale ulterioare:

„Mitralierele scuipau focuri și tăiau tufișurile din jurul meu ceva îngrozitor….”. Nu am avut timp să mă feresc după un copac sau să mă scufund în tufișuri, nu am avut timp nici măcar să îngenunchez sau să mă întind…. De îndată ce mitralierele au deschis focul asupra mea, am început să schimb focuri cu ele. Ca să mă vadă sau ca să își îndrepte mitralierele spre mine, germanii trebuiau să își arate capetele deasupra tranșeei și, de fiecare dată când vedeam un cap, îl atingeam. Tot timpul le strigam să coboare. Nu voiam să ucid mai mult decât trebuia. Dar era ei sau eu, iar eu le dădeam tot ce aveam mai bun.”

Alți câțiva soldați americani i-au urmat exemplul lui York și au început să tragă; pe măsură ce se apropiau de cuibul de mitraliere, comandantul german – crezând că a subestimat mărimea escadrilei inamice – și-a predat garnizoana de aproximativ 90 de oameni. Pe drumul de întoarcere spre liniile aliate, York și echipa sa au luat și mai mulți prizonieri, pentru un total de 132. Deși Alvin York a minimizat în mod constant realizările sale din acea zi, i s-a recunoscut meritul de a fi ucis peste 20 de soldați germani. Promovat la gradul de sergent, a rămas pe front până la 1 noiembrie, cu 10 zile înainte de armistițiu. În aprilie 1919, York a primit cea mai înaltă decorație militară americană, Medalia de Onoare.

Lăudat de The New York Times drept „cel mai mare erou al războiului” și de generalul John J. Pershing, comandantul Forței Expediționare Americane (AEF), drept „cel mai mare soldat civil” din Primul Război Mondial, York a continuat să fondeze o școală pentru copii defavorizați, Institutul Industrial York (în prezent Institutul Alvin C. York), în zona rurală din Tennessee. În 1941, eroismul său a devenit baza unui film, Sergent York, cu Gary Cooper în rolul principal. La moartea lui York, în 1964, președintele american Lyndon Johnson l-a numit „un simbol al curajului și sacrificiului american”, care a întruchipat „vitejia luptătorilor americani și sacrificiile lor în numele libertății”.

Registration

Aici iti poti reseta parola