Un soldat britanic i-ar fi cruțat viața lui Adolf Hitler în timpul Primului Război Mondial
Tandey, originar din Warwickshire, a participat la Prima bătălie de la Ypres în octombrie 1914 și la Bătălia de pe Somme în 1916, unde a fost rănit la picior. După ce a fost externat din spital, a fost transferat la Batalionul 9 în Franța și a fost rănit din nou în timpul celei de-a treia bătălii de la Ypres, la Passchendaele, în vara anului 1917. Din iulie până în octombrie 1918, Tandey a servit în cadrul Regimentului 5 Ducele de Wellington; în această perioadă a luat parte la capturarea cu succes a Marcoing de către britanici, pentru care a primit Crucea Victoria pentru „curaj remarcabil”.
După cum Tandey a povestit mai târziu unor surse, în ultimele momente ale acelei bătălii, în timp ce trupele germane se retrăgeau, un soldat german rănit a intrat în linia de tragere a lui Tandey. „Am țintit, dar nu puteam împușca un om rănit”, își amintește Tandey, „așa că l-am lăsat să plece”. Soldatul german a dat din cap în semn de mulțumire și a dispărut.
Deși nu există surse care să dovedească locul exact unde se afla Adolf Hitler în acea zi din 1918, a apărut o legătură intrigantă care sugerează că el a fost, de fapt, soldatul pe care Tandey l-a cruțat. O fotografie apărută în ziarele londoneze, în care Tandey transporta un soldat rănit la Ypres în 1914, a fost ulterior reprezentată pe pânză într-un tablou al artistului italian Fortunino Matania care glorifica efortul de război al aliaților. După cum se povestește, atunci când premierul britanic Neville Chamberlain a călătorit în Germania în 1938 pentru a-l angaja pe Hitler într-un ultim efort pentru a evita un alt război în Europa, a fost dus de către Führer în noua sa reședință de țară din Bavaria. Acolo, Hitler i-a arătat lui Chamberlain copia sa a tabloului Matania, comentând: „Acesta este omul care aproape că m-a împușcat”.
Autenticitatea întâlnirii dintre Tandey și Hitler rămâne în discuție, deși dovezile sugerează că Hitler avea o reproducere a tabloului Matania încă din 1937 – o achiziție ciudată pentru un om care fusese furios și devastat de înfrângerea germană în fața aliaților în Marele Război. Decorat de două ori ca soldat, Hitler a fost orbit temporar de un atac cu gaz muștar în Belgia în octombrie 1918 și se afla într-un spital militar din Pacewalk, Germania, când a primit vestea capitulării germane. Experiențele bătăliei – mai întâi gloria și, în cele din urmă, deziluzia și deznădejdea – aveau să coloreze restul vieții și carierei lui Hitler, după cum a recunoscut în 1941, după ce și-a condus țara într-un alt conflict devastator: „Când m-am întors din război, am adus acasă cu mine experiențele mele de pe front; din ele mi-am construit comunitatea național-socialistă”.