Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un soldat britanic i-ar fi cruțat viața lui Adolf Hitler în timpul Primului Război Mondial
Articole online

Un soldat britanic i-ar fi cruțat viața lui Adolf Hitler în timpul Primului Război Mondial

Adolf Hitler

La 28 septembrie 1918, într-un incident care va rămâne în istoria Primului Război Mondial. Henry Tandey, un soldat britanic care servea în apropiere de satul francez Marcoing, ar fi întâlnit un soldat german rănit și ar fi refuzat să îl împuște, cruțând viața caporalului Adolf Hitler, în vârstă de 29 de ani.

Un soldat britanic i-ar fi cruțat viața lui Adolf Hitler în timpul Primului Război Mondial

Tandey, originar din Warwickshire, a participat la Prima bătălie de la Ypres în octombrie 1914 și la Bătălia de pe Somme în 1916, unde a fost rănit la picior. După ce a fost externat din spital, a fost transferat la Batalionul 9 în Franța și a fost rănit din nou în timpul celei de-a treia bătălii de la Ypres, la Passchendaele, în vara anului 1917. Din iulie până în octombrie 1918, Tandey a servit în cadrul Regimentului 5 Ducele de Wellington; în această perioadă a luat parte la capturarea cu succes a Marcoing de către britanici, pentru care a primit Crucea Victoria pentru „curaj remarcabil”.

După cum Tandey a povestit mai târziu unor surse, în ultimele momente ale acelei bătălii, în timp ce trupele germane se retrăgeau, un soldat german rănit a intrat în linia de tragere a lui Tandey. „Am țintit, dar nu puteam împușca un om rănit”, își amintește Tandey, „așa că l-am lăsat să plece”. Soldatul german a dat din cap în semn de mulțumire și a dispărut.

Deși nu există surse care să dovedească locul exact unde se afla Adolf Hitler în acea zi din 1918, a apărut o legătură intrigantă care sugerează că el a fost, de fapt, soldatul pe care Tandey l-a cruțat. O fotografie apărută în ziarele londoneze, în care Tandey transporta un soldat rănit la Ypres în 1914, a fost ulterior reprezentată pe pânză într-un tablou al artistului italian Fortunino Matania care glorifica efortul de război al aliaților. După cum se povestește, atunci când premierul britanic Neville Chamberlain a călătorit în Germania în 1938 pentru a-l angaja pe Hitler într-un ultim efort pentru a evita un alt război în Europa, a fost dus de către Führer în noua sa reședință de țară din Bavaria. Acolo, Hitler i-a arătat lui Chamberlain copia sa a tabloului Matania, comentând: „Acesta este omul care aproape că m-a împușcat”.

Autenticitatea întâlnirii dintre Tandey și Hitler rămâne în discuție, deși dovezile sugerează că Hitler avea o reproducere a tabloului Matania încă din 1937 – o achiziție ciudată pentru un om care fusese furios și devastat de înfrângerea germană în fața aliaților în Marele Război. Decorat de două ori ca soldat, Hitler a fost orbit temporar de un atac cu gaz muștar în Belgia în octombrie 1918 și se afla într-un spital militar din Pacewalk, Germania, când a primit vestea capitulării germane. Experiențele bătăliei – mai întâi gloria și, în cele din urmă, deziluzia și deznădejdea – aveau să coloreze restul vieții și carierei lui Hitler, după cum a recunoscut în 1941, după ce și-a condus țara într-un alt conflict devastator: „Când m-am întors din război, am adus acasă cu mine experiențele mele de pe front; din ele mi-am construit comunitatea național-socialistă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola