Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Serviciile secrete americane spun că Iranul a fost de acord să ajute Rusia să construiască mai multe drone pentru a le folosi în Ucraina
Articole online

Serviciile secrete americane spun că Iranul a fost de acord să ajute Rusia să construiască mai multe drone pentru a le folosi în Ucraina

drone

Serviciile secrete americane spun că Iranul a fost de acord să ajute Rusia să construiască mai multe drone pentru a le folosi în Ucraina

Iranul a fost de acord să ajute Rusia cu drone de atac fără pilot pentru războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina, potrivit unui raport al Washington Post.

Pe parcursul ultimelor nouă luni, au apărut rapoarte despre crime de război, inclusiv violuri și tortură, împotriva civililor ucraineni, iar dronele sinucigașe sunt folosite pentru a răspândi „teroarea și haosul”, au declarat experții. Rusia a folosit peste 400 de drone de fabricație iraniană în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit The Post.

În timp ce Rusia nu a confirmat oficial acuzațiile potrivit cărora ar folosi drone iraniene, Ruslan Pukhov, un consilier al Ministerului rus al Apărării, a declarat aparent din greșeală acest lucru în emisiune în octombrie.

„Cunoașteți expresia „toți avem un dobitoc, dar nu folosim cuvântul”? Știm cu toții că dronele sunt iraniene, dar guvernul nu a recunoscut acest lucru”, a declarat Pukhov la Russian Business Channel.

Potrivit The Post, țările vor începe producția în următoarele luni, făcând între timp schimb de informații necesare – cum ar fi „proiecte și componente cheie” – despre drone. Dronele de concepție iraniană vor fi produse în interiorul Rusiei, o tactică pe care Iranul o folosește în speranța de a evita sancțiunile și de a fi văzut ca fiind neutru, potrivit raportului.

„Se trece rapid de la luarea deciziilor la implementare”, a declarat un oficial anonim pentru The Post. „Se mișcă rapid și are mult avânt”.

Iranul a negat anterior furnizarea de drone către Rusia, dar ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat la începutul acestei luni că Iranul a trimis drone către Rusia „înainte de războiul din Ucraina”.

După cum a notat The New York Times, Rusia și Iranul ar forma o alianță într-un efort de a rezista sancțiunilor impuse de Occident, în special de SUA.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat:

„Iranul și Rusia pot să mintă lumea, dar nu pot ascunde faptele: Teheranul ajută la uciderea civililor ucraineni prin furnizarea de arme și asistă Rusia în operațiunile sale. Este un alt semn al cât de izolate sunt atât Iranul, cât și Rusia”.

Registration

Aici iti poti reseta parola