Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina anunță că va reconstrui cel mai mare avion cargo din lume, la câteva luni după ce Rusia a distrus modelul original la Kiev
Articole online

Ucraina anunță că va reconstrui cel mai mare avion cargo din lume, la câteva luni după ce Rusia a distrus modelul original la Kiev

avion

Ucraina anunță că va reconstrui cel mai mare avion cargo din lume, la câteva luni după ce Rusia a distrus modelul original la Kiev

Antonov Co, producătorul ucrainean deținut de stat al avionului cargo An-225, a declarat într-o declarație postată pe Facebook că au început lucrările de proiectare pentru o a doua unitate a aeronavei. An-225, cunoscut și sub numele de „Mriya”, a fost distrus de forțele rusești pe un aerodrom din apropierea Kievului în luna februarie. Reconstrucția se află în prezent în faza de proiectare, a scris compania pe Facebook.

„Conform estimărilor disponibile, în prezent există aproximativ 30% din componentele care pot fi folosite pentru al doilea model al aeronavei”, a precizat compania, adăugând că detaliile exacte ale reconstrucției vor fi făcute publice doar „după ce Ucraina va câștiga acest război”.

An-225, care a fost în serviciu timp de peste 30 de ani înainte de a fi distrus, a fost construit în epoca sovietică. Avionul a zburat pentru prima dată în 1988. A fost construit pentru a transporta nava spațială sovietică Buran, înainte de a fi folosit pentru zboruri charter internaționale de marfă.

Costurile de reconstrucție a An-225 de 330 de tone sunt estimate să depășească 500 de milioane de euro, potrivit declarației Antonov. Este cel mai greu avion construit vreodată.

„Lucrările la aparat sunt în curs de desfășurare într-o locație secretă”, a declarat Eugene Gavrylov, directorul general al Antonov, pentru ziarul german Bild.

Construcția avionului original An-225 a început la Kiev, dar întreținerea și fabricarea pieselor sale a fost mutată în cele din urmă în China

Compania de stat ucraineană de apărare Ukroboronprom a estimat inițial că reconstrucția avionului va costa peste 3 miliarde de dolari și a declarat că va dura cel puțin cinci ani, potrivit unei declarații a companiei din 27 februarie.

Antonov Co. nu a explicat cum va fi finanțată reconstrucția aeronavei. Gavrylov a declarat că firma intenționează să vândă mărfuri ale avionului pentru a obține fonduri suplimentare și pentru a atrage sponsori.

În februarie, Ukroboronprom a declarat că se așteaptă ca Rusia să finanțeze reconstrucția.

„Sarcina noastră este să ne asigurăm că aceste costuri sunt acoperite de Federația Rusă, care a provocat daune intenționate sectorului aviației și al transportului aerian de marfă din Ucraina”, a declarat aceasta într-o declarație din 27 februarie.

Antonov Co. nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.

Registration

Aici iti poti reseta parola