Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul condamnă la moarte prima persoană în urma protestelor declanșate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, în custodia poliției
Articole online

Iranul condamnă la moarte prima persoană în urma protestelor declanșate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, în custodia poliției

Iran

Iranul condamnă la moarte prima persoană în urma protestelor declanșate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, în custodia poliției

Presupusul protestatar, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost acuzat de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, potrivit BBC, și acuzat că a dat foc unei clădiri guvernamentale. Cel puțin alte 20 de persoane se confruntă, de asemenea, cu o potențială execuție, a precizat postul, citând activiști iranieni pentru drepturile omului.

Mii de persoane au fost reținute în Iran de la jumătatea lunii septembrie, când au început proteste în masă după moartea unei femei kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, în custodia poliției. Amini a fost acuzată că nu purta în mod corespunzător hijab, așa cum prevede interpretarea dură a legii islamice de către guvernul iranian.

Printre alte persoane care riscă pedeapsa cu moartea se numără un rapper, Toomaj Salehi, care a înregistrat muzică de susținere a protestelor, precum și două jurnaliste, Niloofar Hamedi și Elahe Mohammadi.

Iran Human Rights, un grup de activiști cu sediul în Norvegia, a acuzat luni Republica Islamică de „folosirea pedepsei cu moartea pentru a crea teamă în societate”. Autoritățile iraniene îi acuză pe protestatari că au luat parte la „revolte” finanțate de guvernele occidentale.

Mii de persoane au fost reținute de la izbucnirea protestelor, multe dintre ele fiind acuzate în temeiul unor legi vagi privind „securitatea națională”, potrivit Human Rights Watch.

„Aparatul de securitate vicios al Iranului folosește toate tacticile din carte, inclusiv forța letală împotriva protestatarilor, arestarea și calomnierea apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor și procese false pentru a zdrobi disidența generalizată”, a declarat Tara Sepehri Far, cercetător la HRW, într-un comunicat.

Registration

Aici iti poti reseta parola