Șeful MI-5, Ken McCallum a făcut aceste remarci înaintea unei întâlniri istorice din California a Alianței Five Eyes, o coaliție a șefilor de intelligence din Anglia, SUA, Australia, Noua Zeelandă și Canada, care apar împreună în public pentru prima dată.
„Ofițerii noștri descoperă în mod regulat o gamă vastă de activități clandestine, în special din partea Chinei, dar și implicând Rusia și Iranul,” a dezvăluit McCallum. El a explicat în continuare că aceste activități vizează din ce în ce mai mult startup-urile în plină ascensiune, instituțiile academice. Sau chiar indivizii care s-ar putea să nu se considere direct legați de problemele de securitate națională.
Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA a fost de acord cu colegul britanic. Afirmând că focalizarea strategică a Chinei asupra spionajului economic a evoluat. Într-o amenințare substanțială și în continuă creștere. Wray a menționat existența a peste 2.000 de investigații FBI în curs legate de China. Apoi a spus că o nouă astfel de investigație este inițiată aproximativ la fiecare douăsprezece ore.
China a contactat peste 20.000 de britanici
În Anglia, McCallum a indicat date care arată că peste 20.000 de angajați britanici din sectorul tehnologic au fost contactați de agenți chinezi, în principal prin intermediul platformelor profesionale, precum LinkedIn. Aceste încercări vizează recrutarea sau extragerea de informații sensibile. În plus, McCallum a subliniat că cel puțin 20 de firme chineze au încercat să achiziționeze „cercetători tehnologice sensibile” de la companii și instituții educaționale britanice. Adeseori mascând prin scheme complexe de investiții și structuri corporative intricate.
Un exemplu notabil pe care McCallum l-a menționat a fost achiziționarea unei firme britanice care este nu doar vitală pentru lanțul de aprovizionare militar al UK, dar și pentru diverse întreprinderi comerciale semnificative occidentale.
McCallum a avertizat că ne aflăm la un punct de cotitură unde tehnologiile emergente au potențialul de a remodela drastic societatea. Un fapt care nu este trecut cu vederea de regimurile autocratice. „Guvernele autoritare sunt extrem de sensibile la oportunitățile strategice prezentate de aceste tehnologii revoluționare,” a observat el.
Mi-5 va fi mult mai ofensiv
El a mai menționat un alt caz în care o întreprindere chineză a putut accesa date de cercetare de la o universitate britanică de frunte. Au fost, de asemenea, situații de încercări de a ocoli cadrul legal la alte două instituții academice pentru a influența rezultatele cercetării.
McCallum a încheiat previzionând o creștere a acțiunilor legale legate de amenințările la nivel de stat, similar modului în care cazurile de contraterorism sunt procesate în prezent. „Așteptați-vă să vedeți un rol mai proactiv din partea agențiilor noastre de aplicare a legii, a Parchetului și a sistemului judiciar în răspuns la aceste amenințări sponsorizate de stat,” a spus el, citat de Fox News.