Se face dreptate în cazul zborului prăbușit al companiei Malaysian Airlines? Decizie de ultimă oră a instanței
Țările de Jos pot introduce o acțiune în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în legătură cu zborul Malaysia Airlines care a fost doborât deasupra teritoriilor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei în iulie 2014, provocând moartea a 298 de persoane, a decis miercuri instanța, potrivit POLITICO.
Olandezii au susținut că, având în vedere sprijinul acordat de Rusia republicilor autoproclamate Luhansk și Donețk, Rusia este responsabilă pentru prăbușirea avionului, în care au fost uciși 196 de cetățeni olandezi.
Instanța a constatat că „zonele din estul Ucrainei aflate în mâinile separatiștilor s-au aflat, începând cu 11 mai 2014 și până cel puțin la 26 ianuarie 2022, sub jurisdicția Federației Ruse”, având în vedere asistența politică, economică și militară acordată de Rusia – inclusiv desfășurarea de trupe – teritoriilor separatiste.
În consecință, CEDO a declarat că plângerea olandeză a fost admisibilă. Același lucru este valabil și în cazul unui caz conex intentat de Ucraina împotriva Rusiei cu privire la presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de forțele separatiste și rusești în Luhansk și Donețk, inclusiv atacuri asupra civililor și muncă forțată.
Instanța va emite o decizie finală la o dată ulterioară, nespecificată.
După ce a fost exclusă din Consiliul Europei, Rusia nu mai este parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului din septembrie anul trecut. Cu toate acestea, ea poate fi în continuare trasă la răspundere pentru acțiunile comise înainte de această dată.
Dacă va fi găsită vinovată, Rusia ar putea fi pusă la plata despăgubirilor către rudele victimelor, însă rămâne de văzut dacă își vor asuma acest aspect.