Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia susține că era pregătită să încheie mai devreme un acord de pace cu Ucraina, dar Occidentul a stricat totul
Articole online

Rusia susține că era pregătită să încheie mai devreme un acord de pace cu Ucraina, dar Occidentul a stricat totul

Vladimir Putin

Rusia susține că era pregătită să încheie mai devreme un acord de pace cu Ucraina, dar Occidentul a stricat totul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul pentru discuțiile blocate în timpul unei vizite la Pretoria, Africa de Sud, ca parte a unui efort al Rusiei de a întări legăturile cu națiunea africană, potrivit The Washington Post.

„Este bine cunoscut faptul că am susținut propunerea părții ucrainene de a negocia la începutul operațiunii militare speciale și, până la sfârșitul lunii martie, cele două delegații au convenit asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Lavrov, conform The Post.

„Este [de asemenea] bine cunoscut și a fost publicat în mod deschis faptul că partenerii noștri americani, britanici și unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul care a fost aproape convenit nu a fost niciodată revizuit de regimul de la Kiev”, a adăugat el.

În săptămânile care au urmat după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina, au avut loc o serie de discuții de pace fără rezultat, în timp ce Rusia a continuat să bombardeze orașele ucrainene.

Spre sfârșitul lunii martie, la Istanbul, în Turcia, au avut loc negocieri foarte așteptate, despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au arătat semne „pozitive”.

Negociatorii ucraineni au fost de acord cu un statut neutru dacă Ucraina primea garanții de securitate adecvate din partea Occidentului, cedând în fața unei cereri majore a Rusiei. Între timp, Moscova a fost de acord să „reducă în mod fundamental” activitatea militară în apropierea Kievului și a Cernihivului, lucru despre care ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin, a declarat că are ca scop „creșterea încrederii reciproce”.

Cu toate acestea, Zelenski și-a exprimat un oarecare scepticism, spunând: „Ucrainenii nu sunt oameni naivi”

Discuțiile nu au dus la pace și nici măcar la o încetare a focului, președintele rus Vladimir Putin declarând la 12 aprilie că negocierile au ajuns într-un „punct mort”.

Lavrov a declarat presei ruse în aprilie că decizia de a opri discuțiile a fost luată la sfatul „colegilor” americani și britanici – o linie pe care a menținut-o de atunci.

Potrivit Ukrainska Pravda, un organ de presă ucrainean, discuțiile au fost întrerupte după ce Zelenski a fost vizitat de Johnson, pe atunci prim-ministru al Marii Britanii, care l-a sfătuit că Putin este un criminal de război cu care nu ar trebui să se negocieze.

În acel moment, Ucraina strângea, de asemenea, dovezi ale crimelor de război în urma masacrului de la Bucha de la sfârșitul lunii martie, potrivit publicației media.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au dat semne că o rezolvare diplomatică a războiului ar urma să apară acum.

The New York Times a relatat în decembrie că atât Ucraina, cât și Rusia au insistat că sunt dispuse să se angajeze în discuții de pace, dar ambele oferă condiții dure pentru a se așeza la masa negocierilor.

Ucraina a propus organizarea unui summit de pace în februarie 2022, pe baza principiilor unui plan de pace în 10 puncte, dar a declarat că va permite Rusiei să participe doar dacă va lua parte la un tribunal pentru crime de război, potrivit Associated Press.

Între timp, Rusia a declarat că Ucraina ar trebui să accepte anexarea de către Rusia a orașelor Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporizhia ca parte a oricărui acord de pace.

Registration

Aici iti poti reseta parola