Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Consiliul de Securitate al ONU va organiza prima reuniune deschisă privind situația drepturilor omului în Coreea de Nord din 2017 încoace
Articole online

Consiliul de Securitate al ONU va organiza prima reuniune deschisă privind situația drepturilor omului în Coreea de Nord din 2017 încoace

Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU va organiza prima reuniune deschisă privind situația drepturilor omului în Coreea de Nord din 2017 încoace

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a declarat reporterilor că șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, și Elizabeth Salmon, investigatorul independent al ONU privind drepturile omului în această țară izolată din nord-estul Asiei, vor informa membrii consiliului în cadrul reuniunii din 17 august, potrivit AP

„Știm că abuzurile și încălcările drepturilor omului ale guvernului facilitează avansarea programului său ilegal de arme de distrugere în masă și de rachete balistice”, a declarat Thomas-Greenfield, adăugând că, Consiliul de Securitate „trebuie să abordeze ororile, abuzurile și crimele comise” de regimul liderului nord-coreean Kim Jong Il împotriva propriului său popor, precum și a populației din Japonia și Coreea de Sud.

Thomas-Greenfield, care prezidează Consiliul în timpul președinției americane din această lună, a stat alături de ambasadorii din Albania, Japonia și Coreea de Sud în momentul în care a făcut anunțul.

Rusia și China, care au legături strânse cu Coreea de Nord, au blocat orice acțiune a Consiliului de Securitate de la veto-ul unei rezoluții sponsorizate de SUA în mai 2022, care ar fi impus noi sancțiuni din cauza unui val de lansări de rachete balistice intercontinentale ale acesteia. Așadar sunt slabe șanse ca viitoare reuniune a Consiliului să adopte vreo decizie importantă.

China și Rusia ar putea protesta împotriva desfășurării reuniunii deschise, care necesită sprijinul a cel puțin nouă dintre cei 15 membri ai consiliului. Un oficial american de rang înalt din cadrul misiunii ONU, care nu a fost autorizat să vorbească public, a indicat că SUA are suficient sprijin din partea consiliului pentru ca reuniunea să aibă loc.

Consiliul de Securitate a impus sancțiuni după explozia primului test nuclear al Coreei de Nord în 2006 și le-a înăsprit de-a lungul anilor, într-un total de 10 rezoluții care au încercat – până acum fără succes – să reducă fondurile și să limiteze programele nucleare și balistice ale țării.

La o reuniune a consiliului de luna trecută privind zborul de încercare al rachetei Hwasong-18 pe care Phenianul a testat-o, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a apărut pentru prima dată în fața membrilor din 2017.

El a declarat în fața consiliului că zborul de testare a fost un exercițiu legitim al dreptului Nordului la autoapărare

De asemenea, el a acuzat Statele Unite că au condus situația din nord-estul Asiei „în pragul războiului nuclear”, subliniind amenințările sale nucleare și desfășurarea unui submarin cu propulsie nucleară în Coreea de Sud pentru prima dată în 14 ani.

Rămâne de văzut dacă ambasadorul Kim va participa sau nu la reuniunea de săptămâna viitoare privind drepturile omului din această țară.

În martie, în timpul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate privind drepturile omului în Coreea de Nord – a cărei difuzare la nivel mondial pe internet a fost blocată de China – raportorul special al ONU, Salmon, a declarat că pacea și denuclearizarea nu pot fi abordate fără a lua în considerare situația drepturilor omului în această țară.

Ea a declarat că informațiile limitate disponibile arată că suferința poporului nord-coreean a crescut, iar libertățile deja limitate ale acestuia au scăzut.

Accesul la alimente, medicamente și asistență medicală rămâne o preocupare prioritară, a spus Salmon. „Oamenii au murit de frig în timpul valurilor de frig din ianuarie”, iar unii nu au avut bani pentru a-și încălzi locuințele, în timp ce alții au fost nevoiți să trăiască pe străzi pentru că și-au vândut casele ca ultimă soluție.

Registration

Aici iti poti reseta parola