Aceste erori – printre care și cea recentă, a sistemului antiaeriean al Iranului – au făcut cel puțin 1500 de morți de-a lungul istoriei, potrivit unui bilanț realizat de Le Point.
Iată mai jos o selecție a celor mai cunoscute catastrofe aeriene provocate de tiruri greșite.
Avioanele civile nu sunt intangibile
Încă din primii ani ai avântului transpotului aerian civil, un avion este doborât de piloți de pe aparate de vânătoare. În plin război între Japonia și China, pe 24 august 1938, un DC-2 al companiei China National Aviation Corporation, operat de Pan Am, este lovit de avioanele de vânătoare japoneze.
Pilotul american reușește să aducă avionul jos, într-o aterizare de urgență pe apa unui râu, însă aparatele japoneze continuă să-l mitralieze la sol, omorând 14 pasageri. Pilotul, operatorul radio și o pasageră scapă cu viață.
Scopul atacului nipon era lichidarea fiului liderului chinez, însă acesta nu se afla la bord, deoarece pierduse avionul.
Japonia a declarat oficial că a doborât cursa Pan Am deoarece s-ar fi comportat într-un mod ciudat, ascuzându-se în nori la apariția avioanelor de vânătoare. Nu este așadat vorba de o eroare de tragere, însă acest incident arată că avioanele civile nu mai sunt intangibile.
Ironia destinului face ca aparatul DC-2 atacat atunci să fie reparat și repus în exploatare, pentru a fi din nou distrus pe 29 octombrie 1940 tot de avioane japoneze, atacul soldându-se de data aceasta cu 9 morți.
Exercițiul fatal
Pe 30 iunie 1962, zborul Aeroflot 902, de la Khabarovsk la Moscova, al unui aparat Tu-104A, este doborât deasupra Siberiei, Ipoteza cea mai probabilă, dar neconfirmată niciodată de Moscova: o rachetă antiaeriană sovietică, scăpată de sub control în timpul unui exercițiu în regiune, ar fi lovit avionul civil. La bord se aflau 84 de persoane, dintre care 14 copii.
O enigmă veche de jumătate de secol
Pe 11 septembrie 1968, zborul Air France 1611, de la Ajaccio la Nisa, s-a prăbușit în Mediterana, în largul orașului Antibes, cu trei minute înainte de aterizare. Bilanțul: 95 de morți.