Saving Private Ryan, cel mai bun film despre Al Doilea Război Mondial? Informații inedite de pe platoul de filmare
Regizat de Steven Spielberg, filmul s-a bucurat de un adevărat succes datorită distribuției sale de vedete, imaginilor uimitoare și interpretărilor puternice. Nenumărate resurse, milioane de dolari și 40.000 de galoane de sânge fals au contribuit la crearea filmului Saving Private Ryan.
Saving Private Ryan urmărește un grup de soldați americani cu misiunea de localizare a soldatului James Ryan. Cei trei frați ai acestuia au fost uciși în acțiune (KIA), lăsându-l pe acesta singurul copil al familiei. Ca parte a politicii „unicului supraviețuitor”, căpitanul John H. Miller (Tom Hanks) și grupul său de oameni trebuie să îl găsească pe Ryan (Matt Damon) și să îl readucă în siguranță.
Considerat unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată, Saving Private Ryan a influențat modul în care sunt produse filmele de război, serialele de televiziune și chiar jocurile video. Secvența de deschidere a filmului, o înfiorătoare imagine la persoana întâi a debarcării de pe plaja Omaha Beach în timpul Zilei Z, transportă publicul înapoi în timp pentru a experimenta atrocitățile războiului și sacrificiul a peste 4.000 de soldați curajoși.
În anul lansării, filmul a câștigat Globurile de Aur pentru cea mai bună dramă și pentru cel mai bun regizor (Steven Spielberg), dar fanii au fost indignați când a pierdut Premiul Oscar pentru cel mai bun film în favoarea filmului Shakespeare in Love (1998).
Saving Private Ryan a fost inspirat de o carte de non-ficțiune
Deși probabil că nu este surprinzător faptul că Saving Private Ryan se bazează pe evenimente reale care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scenaristul Robert Rodat a venit cu povestea și scenariul după ce a primit un cadou de la soția sa, o carte de non-ficțiune intitulată D-Day June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II, de Stephen E. Ambrose.
Cartea l-a condus pe Rodat la un monument comemorativ din New Hampshire care enumera numele soldaților americani uciși în luptă în timpul războiului. El a fost copleșit de emoție la vederea listei nesfârșite de nume, dintre care unii erau frați.
Familia Ryan din film se bazează pe patru frați din viața reală, frații Niland, care au fost detașați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doi dintre ei au fost uciși în luptă, iar când s-a crezut că un al treilea a murit, al patrulea a fost scos din luptă, conform Politicii unicului supraviețuitor.
Povestea puternică și emoționantă a fraților Niland i-a inspirat în cele din urmă atât pe Rodat și pe Steven Spielberg. După ce a intervievat veterani de război, regizorul a decis că ideea sa inițială era nepotrivită și a optat să se concentreze, în schimb, pe recrearea evenimentelor reale care s-au desfășurat în timpul Zilei Z și pe explorarea sacrificiului suprem făcut pentru a salva un singur om.
Scena debarcării din Ziua Z nu a fost filmată în Normandia
Scena de deschidere viscerală a filmului Saving Private Ryan prezintă ororile Zilei Z în timp ce trupele americane sosesc pe plaja Omaha, în Normandia. Reprezentarea de către Spielberg a sângerosului eveniment este extrem de exactă, cu excepția unui detaliu minor: nu a fost filmat de fapt în Normandia.
După luni de căutări de locații, regizorul nu a putut găsi o plajă franceză care să corespundă nevoilor sale, iar plajele reale folosite în bătălie erau prea dezvoltate pentru a fi folosite. Alte plaje din Franța au fost, de asemenea, tăiate de pe listă, oficialii refuzând toate cererile lui Spielberg.
După ce mai multe căutări în Anglia și Scoția au eșuat – ambele nu aveau peisajele sau facilitățile potrivite pentru echipă – unul dintre producătorii asociați a recomandat plaja Curracloe, din Irlanda. Curracloe avea nisipul auriu, stâncile abrupte și facilitățile necesare pentru a reproduce peisajul francez.
Impresionanta secvență de deschidere a filmului urmărește un grup de soldați americani, conduși de căpitanul Miller, în timp ce debarcă pe plaja Omaha Beach și își croiesc drum spre interior. Scena este sângeroasă și intensă, un lucru important pentru viziunea lui Spielberg. „Nu am vrut un alt stereotip de film de război”, a spus el odată. „Am încercat să mă apropii cât mai mult de experiența pe care ar putea-o trăi un soldat combatant pe plaja Omaha”.
Acest lucru a însemnat că 1.500 de oameni au fost prezenți pentru a face scena posibilă. Patru sute de membri ai echipei de filmare au lucrat la aspectele tehnice, în timp ce 1.000 de membri ai armatei irlandeze și ai Rezervei și zeci de figuranți au îmbrăcat uniforme militare americane și germane exacte pentru perioada respectivă. Spielberg a angajat, de asemenea, persoane cu picioare amputate pentru a portretiza soldați răniți și desfigurați.
Filmarea scenei debarcării a costat 12 milioane de dolari
Filmată pe o perioadă de trei-patru săptămâni, scena de pe plaja Omaha Beach a costat 12 milioane de dolari – o mare parte din bugetul de 65 de milioane de dolari al filmului Saving Private Ryan.
Nu s-a menajat nicio cheltuială. Creatoarea de costume Joanna Johnston a contactat compania americană care a fabricat cizme pentru soldați în timpul războiului și i-a pus să facă 2.000 de perechi exacte pentru perioada respectivă, folosind ultimul lot de vopsea disponibil din acea epocă. Specialistul în arme britanic Simon Atherton a furnizat, de asemenea, arme exacte pentru perioada respectivă.
În scenă au fost folosite două bărci Higgins reale folosite la debarcare, pe care Tom Hanks și-a amintit că a stat în prima zi de filmare:
„Mă aflam în partea din spate a ambarcațiunii de debarcare, iar rampa aceea a coborât și am văzut primele 1-2-3-4 rânduri de băieți care erau pur și simplu spulberați în bucăți. În mintea mea, bineînțeles, știam că sunt efecte speciale, dar tot nu eram pregătit pentru cât de exact a fost. Aerul a devenit literalmente roz și zgomotul era asurzitor, iar resturile cădeau peste tine și era îngrozitor.”
Distribuția a fost trimisă în tabăra de instrucție
Mulți actori distribuiți în filmele de război trec prin „tabăra de instrucție”, care îi învață cum să se comporte ca un soldat. Steven Spielberg a decis că, pentru ca interpretarea fiecărui actor să fie cât mai realistă, aceștia trebuie să învețe să „respecte ceea ce înseamnă să fii soldat”.
Distribuția a fost supusă la șase zile de antrenament în tabăra de instrucție, în care fiecare actor a trebuit să rămână în pielea personajului în timp ce alerga timp de opt kilometri cu rucsacuri umplute. De asemenea, au îndurat condiții constante de umezeală și frig, au primit antrenamente cu arme și au efectuat exerciții militare dure, toate acestea cu doar trei ore de somn pe noapte.
Matt Damon a fost singurul membru al distribuției care nu a participat, o mișcare intenționată a lui Spielberg pentru a-l împiedica să se conecteze cu ceilalți actori și pentru a contribui la menținerea unui sentiment de resentiment, care trebuia să fie transmis de personajul lui Damon față de echipa căpitanului Miller.
Steven Spielberg a avut o abordare unică în ceea ce privește filmările
Majoritatea filmelor de la Hollywood sunt filmate scenă cu scenă, dar în afara ordinii cronologice, pentru a economisi timp și a face procesul mai eficient. Cu toate acestea, Steven Spielberg a ales în mod deliberat să filmeze în ordine fiecare scenă din „Saving Private Ryan”.
Permițându-le actorilor să trăiască povestea de la început până la sfârșit, mai ales că tot mai mulți dintre colegii lor soldați își pierd viața pe măsură ce filmul avansează, Spielberg a reușit să obțină emoții mai autentice și mai puternice din partea membrilor distribuției.