Oamenii de știință au dezvăluit un dinozaur uriaș cu coarne din Egipt numit Tameryraptor markgrafi, după ce au descoperit fotografii pierdute cu fosile distruse în cel de-al Doilea Război Mondial.
Cercetătorii au identificat o nouă specie uriașă de dinozaur
Aceștia au descoperit fotografii pierdute ale unor fosile distruse în cel de-al Doilea Război Mondial.
Noua specie, Tameryraptor markgrafi, a cutreierat Egiptul în urmă cu 95 de milioane de ani și, cu o lungime de 10 metri, este unul dintre cele mai mari carnivore terestre cunoscute care au cutreierat vreodată planeta.
Oamenii de știință germani au descoperit pentru prima dată rămășițele fosilizate ale acestui dinozaur din Cretacic în oaza Bahariya din deșertul de vest al Egiptului în 1914. Acestea au fost apoi păstrate la Colecția de Stat Bavareză pentru Paleontologie și Geologie (BSPG) din Germania până în 1944, când clădirea în care se aflau a ars în timpul unui bombardament din cel de-al Doilea Război Mondial, distrugând fosilele, potrivit unei declarații a BSPG publicate marți (14 ianuarie).
Cercetătorii au găsit recent fotografii necunoscute ale fosilelor în Arhiva Huene de la Universitatea din Tübingen din Germania, care le arătau expuse în anii 1940. La momentul fotografiilor, se credea că fosilele aparțin unui dinozaur teropod mare numit Carcharodontosaurus – dar o inspecție mai atentă a fotografiilor a dezvăluit un corn proeminent, un creier frontal mărit și alte caracteristici absente pe alte fosile de Carcharodontosaurus.
„La început am fost un pic confuz când am găsit noile fotografii, iar apoi am fost super entuziasmat”, a declarat primul autor al studiului, Maximilian Kellermann, doctorand la BSPG, într-un e-mail pentru Live Science. „Cu cât am căutat mai mult, cu atât am găsit mai multe diferențe”.
Cercetătorii și-au publicat marți concluziile în revista PLOS One
Fosilele egiptene au fost categorisite pentru prima dată de paleontologul german Ernst Stromer (1871-1952), care a crezut că fosilele se potrivesc cu un dinozaur dezgropat în Algeria care era cunoscut doar prin dinții săi, potrivit studiului. Stromer a numit un nou grup, Carcharodontosaurus, pentru a cuprinde ambele seturi de fosile, iar specimenul egiptean a fost considerat exemplul principal al grupului.
De-a lungul anilor, paleontologii au dezgropat mai mulți membri ai grupului Carcharodontosaurus. În anii 1990, un craniu relativ complet de carcharodontosaurid din Maroc a devenit specimenul tip pentru reprezentarea grupului, având în vedere că fosilele egiptene dispăruseră.
Comparând fotografiile nou descoperite ale fosilelor pierdute, împreună cu vechile descrieri și ilustrații ale lui Stromer, cu acest specimen tip, a devenit foarte clar că primul nu se încadrează în grupul Carcharodontosaurus.
„Caz excepțional reprezentat de aceste fosile”
În mod normal, cercetătorii nu introduc o nouă specie de dinozaur fără a observa direct fosilele, dar autorii studiului au declarat că acesta a fost un „caz excepțional”.
Noul gen, Tameryraptor, combină numele antic pentru Egipt, „Ta-Mery” sau „țara promisă”, și raptor, care înseamnă „hoț” în latină. Conform studiului, numele speciei Markgrafi îl onorează pe colecționarul german de fosile Richard Markgraf, care a excavat dinozaurul din oaza Bahariya în 1914.
Noul studiu sugerează că viața dinozaurilor a fost mai bogată în Africa de Nord decât se credea anterior, dar și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin dinozaurii din regiune.