Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > S-a făcut cântăreață după ce a fost la concertul Mariei Tănase
Articole online

S-a făcut cântăreață după ce a fost la concertul Mariei Tănase

O mare influenţă în alegerea carierei de cântăreaţă a fost prezenţa sa în sală, pentru prima dată, la un concert al Mariei Tănase.

A fost căsătorită cu Andi Constantin, electrician de meserie, de care s-a despărțit rapid pentru a se căsători cu chitaristul Sorin Movileanu.

În timpul acestui mariaj, Angela Similea a devenit pentru prima oară mamă, născându-l pe Sorin.

Nu a funcționat nici cea de-a doua căsătorie, iar Angela Similea a ajuns, din nou, la altar alături de Jan Hilgen, un om de afaceri din Olanda pe care l-a cunoscut prin intermediul unor prieteni, în România.

Acesta i-a înfiat fiul și împreună au trăit o poveste de dragoste frumoasă, timp de 17 ani, acesta fiind și cel mai lung mariaj al Angelei Similea.

În 1991, cei doi și-au spus adio.

Apoi, a fost căsătorită cu omul politic Victor Surdu, din data de 9 februarie 1999. Acesta din urmă a decedat la 7 aprilie 2011.

Lecții de canto

Angela Ioana Similea s-a născut la 9 iulie 1946, în comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. 

Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul ei de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a sfătuit-o să ia lecţii de canto şi astfel Angela Similea a început să studieze la Şcoala Populară de Artă cu reputata profesoară Florica Orăscu, avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Ţeicu.

Primul succes a venit odată cu obţinerea premiului al II-lea la Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” din 1970, când a câştigat Cerbul de argint. În 1972, la Festivalul „Orfeul de aur” din Bulgaria, a obţinut locul al II-lea cu melodia „Tu eşti primăvara mea” de Florin Bogardo.

 Au început apariţiile sale în spectacole, dar şi în emisiuni radio şi TV, unde a cântat alături de alte nume sonore din muzica românească: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Mirabela Dauer, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac.

A colaborat cu compozitori de referinţă din muzica românească: George Grigoriu, Temistocle Popa, Marius Ţeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Dan Iagnov, Florin Bogardo, Marian Nistor.

De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.

Peste 500 de melodii

De-a lungul carierei sale a lansat peste 500 de melodii, care în interpretarea ei au devenit şlagăre.

O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, compozitorul alături de care a lansat multe şlagăre – Un albastru infinit, Trenul galben fără cai sau Să mori de dragoste rănită – care a primit, în 2000, titlul de Melodia Secolului XX, premiu acordat de TVR.

Angela Similea a dovedit că are şi talent actoricesc, jucând în filme, musicaluri sau show-uri de televiziune. Cu regretatul Ion Popescu-Gopo a filmat în pelicula „Rămăşagul”, în care a jucat rolul principal – Zâna cea bună.

A jucat în musicaluri unde a apărut pe scenă alături de actori ca Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu (musicalul ”Corina”, după ”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian) sau alături de actorul Ştefan Iordache (musicalul ”Adio, femei”).

Remarcabile au fost apariţiile sale în show-uri TV alături de Florin Piersic, dar şi de compozitorii Mihai Constantinescu, Marius Ţeicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu, Ioan Luchian Mihalea.

 

.

Registration

Aici iti poti reseta parola