Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > O traducere greșită era pe cale să provoace Al Treilea Război Mondial! Ce s-a întâmplat în timpul Războiului Rece în Marea Neagră
Articole online

O traducere greșită era pe cale să provoace Al Treilea Război Mondial! Ce s-a întâmplat în timpul Războiului Rece în Marea Neagră

incident

O traducere greșită era pe cale să provoace Al Treilea Război Mondial! Ce s-a întâmplat în timpul Războiului Rece în Marea Neagră

Cunoscut sub numele de „Incidentul Bumping din Marea Neagră„, în cadrul acestuia două fregate sovietice au „lovit” două nave în afara zonei. Legile s-au pierdut în traducere, iar soluția a venit sub formă de legislație. Cu toate că, de data aceasta, aceasta a fost analizată atât în limba engleză, cât și în limba rusă.

Confuzie timpurie în apele teritoriale străine

Înainte de 1988, Uniunea Sovietică credea că dreptul de trecere inofensivă însemna că navele străine, cum ar fi cele operate de US Navy, puteau traversa apele teritoriale călătorind strict prin culoarele maritime desemnate. Alternativ, oficialii americani credeau că nu exista niciun motiv pentru a limita trecerea doar la culoarele maritime.

Traducerea în limba rusă a Convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind dreptul mării a subliniat liniile importante privind dreptul de trecere și a afirmat că națiunii de coastă i se permitea să reglementeze dreptul de trecere după cum considera necesar. Cu toate acestea, traducerea în limba engleză a aceluiași document nu spunea așa ceva.

Această confuzie a provocat o serie de incidente care au dus la reformarea legii.

Decizia care a declanșat incidentul

În 1986, navele americane USS Yorktown (CG-48) și Caron (DD-970) au călătorit prin Marea Neagră, invocând dreptul de trecere. Au trecut la mai puțin de șase mile de coasta sovietică și au fost confruntate de fregata Ladny, al cărei comandant le-a avertizat pe nave să părăsească imediat zona, deoarece încălcaseră apele teritoriale sovietice.

A fost nevoie de două ore pentru ca Yorktown și Caron să părăsească zona, timp în care sovieticii și-au pus forțele aeriene și navale în stare de alertă maximă. Lucrurile s-au mai liniștit odată ce navele americane au plecat.

După ce navele și-au făcut loc, un Consiliu de Apărare s-a reunit pentru a discuta incidentul. Membrii acestuia au crezut că prezența americană în Marea Neagră era o încercare de a submina relațiile americano-sovietice. Ca atare, liderul sovietic Mihail Gorbaciov și alți diplomați au fost de acord ca, alături de alte metode, navele militare ale țării să le „alunge” pe cele străine din apele lor.

Incidentul „Bumping” din Marea Neagră

La 12 februarie 1988, a avut loc un al doilea incident. Încă o dată, USS Yorktown și Caron au călătorit în Marea Neagră în baza dreptului de trecere. Totuși, de data aceasta, sovieticii nu au fost dispuși să accepte acest lucru. Ambele nave americane au primit semnale radio prin care erau informate că trebuie să părăsească apele teritoriale sovietice sau vor fi ciocnite. Niciuna dintre ele nu a ținut cont de avertisment și, în curând, s-au confruntat cu fregatele sovietice; Caron a fost întâmpinată de SKR-6, în timp ce Yorktown s-a întâlnit cu Bezzavetnyy.

Fregatele au intrat în contact cu ambele nave de război americane. Înregistrările sovietice spun că elicopterele de pe Yorktown au fost desfășurate ca răspuns, dar sovieticii aveau bombardiere Tupolev Tu-16 care monitorizau situația și au amenințat că vor doborî elicopterele, care s-au întors la crucișător. Ambele nave s-au îndreptat spre apele neutre, evitând orice alt conflict. Caron nu a suferit practic nicio avarie, în timp ce Yorktown a suferit avarii la corpul său.

Sovieticii au acuzat navele americane că au ignorat avertismentele inițiale ale fregatelor, incitând astfel ceea ce au considerat a fi un răspuns necesar.

În urma incidentului de ciocnire din Marea Neagră, a fost emisă Declarația comună SUA/URSS privind acceptarea uniformă a normelor de drept internațional care reglementează trecerea nevinovată. Aceasta a ajutat la rezolvarea confuziei pentru viitoarele incidente de natură similară, subliniind drepturile fiecărei națiuni în ceea ce privește tranzitul apelor teritoriale.

Registration

Aici iti poti reseta parola