Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Rolul jamaicanilor din Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Rolul jamaicanilor din Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

soldați

Rolul jamaicanilor din Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În ciuda faptului că s-au confruntat cu prejudecăți și discriminări rasiale, aceste persoane au dat dovadă de o dedicare și un curaj de neclintit, contribuind în mod semnificativ la efortul de război. Când Marea Britanie a declarat război Germaniei în 1939, apelul pentru voluntari a fost lansat în tot Imperiul, inclusiv în Jamaica. Deși era o colonie Britanică, populația Jamaicăi fusese mult timp marginalizată și supusă inegalităților, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe mulți bărbați și femei să se înroleze în RAF.

Aproximativ 6.000 de bărbați de culoare din Caraibe s-au oferit voluntari pentru RAF, dintre care doar aproximativ 450 au servit la bordul aeronavelor de luptă. De asemenea, 80 de femei s-au alăturat Forțelor Aeriene Auxiliare Feminine (Women’s Auxiliary Air Force – WAAF). În mod impresionant, majoritatea acestor voluntari proveneau din Jamaica. Până în februarie 1945, în RAF erau peste 3.700 de jamaicani. În fotografia de mai sus se poate vedea unul dintre acești piloți de bombardiere. Acesta se află în cabina de control a unui avion al Comandamentului de Cooperare al Armatei, în jurul anului 1940.

Pentru mulți dintre acești membri ai RAF și WAAF, experiența lor de serviciu a fost benefică

Problemele legate de rasism au fost luate foarte în serios. De fapt, un ordin confidențial al Ministerului Aviației din iunie 1944 prevedea că „toate gradele trebuie să înțeleagă în mod clar că nu există o barieră de culoare în Royal Air Force… orice gest de discriminare rasială din partea ofițerilor sau aviatorilor albi sau orice atitudine de ostilitate față de personalul de origine non-europeană trebuie să fie imediat combătut cu strictețe”.

Deși au existat unele cazuri de rasism, în general, „recruții de culoare din serviciile armate au fost tratați cu respect, iar printre camarazii lor existau prietenii”. Istoricul Stephen Bourne a explicat că „acolo a fost punctul unde [britanicii] se deosebeau de americani.”

După război, contribuțiile membrilor jamaicani ai echipajului RAF au fost importante în modelarea lumii postbelice.  În ciuda serviciului lor eroic, „Generația Windrush” s-a confruntat cu provocări considerabile în Regatul Unit, discriminarea și prejudecățile fiind ceva obișnuit – un contrast total față de serviciul lor din timpul războiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola