Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Rolul CIA în răsturnarea guvernului ales democratic în Guatemala. Cum l-a influențat evenimentul pe „Che” Guevara
Articole online

Rolul CIA în răsturnarea guvernului ales democratic în Guatemala. Cum l-a influențat evenimentul pe „Che” Guevara

Guatemala

Rolul CIA în răsturnarea guvernului ales democratic în Guatemala. Cum l-a influențat evenimentul pe „Che” Guevara

Președintele Dwight Eisenhower a autorizat un plan al CIA de răsturnare a guvernului Arbenz printr-o lovitură de stat militară

Președintele Dwight Eisenhower a autorizat un plan al CIA de răsturnare a guvernului Arbenz printr-o lovitură de stat militară

Întrucât nu a avut prea mult succes acolo, s-a întors în America Latină. Urmărind desfășurarea intervenției americane în regiune, a încercat să provoace o altă revoluție latino-americană în Guatemala și s-a alăturat miliției armate a unui grup de tineri comuniști guatemalezi.

Experiențele lui Che Guevara

Ernesto (Che) Guevara s-a născut în 1928 în Rosario, Argentina, într-o familie din clasa de mijloc. Atletic și carismatic, a studiat medicina la Universitatea din Buenos Aires. Cu câteva luni înainte de a-și termina licența, împreună cu un prieten a pornit într-o călătorie cu motocicleta de mii de kilometri prin America Latină. În jurnalele care descriu călătoria, Guevara a scris:

„Toată această rătăcire prin „America noastră” m-a schimbat mai mult decât am crezut”.

Guevara a întrezărit ceea ce el credea că este un punct comun în experiențele latino-americanilor și ale țărilor lor. El a devenit convins că nedreptatea și inegalitatea străpung granițele naționale și, în același timp, că sărăcia și neputința îi unesc pe latino-americani. Călătoriile sale i-au demonstrat lui Guevara că neocolonialismul Statelor Unite era în mare parte vinovat pentru toate aceste probleme.

O republică bananieră

A ajuns în Guatemala chiar în momentul în care Jacobo Arbenz Guzman, care fusese ales președinte în 1950, încerca să pună în aplicare o politică de reformă agrară radicală. Guatemala, la fel ca multe țări din America Latină, își văzuse multe dintre resursele economice controlate de (sau servind) interesele americane. Cel mai evident exemplu era cel al concernului de produse agricole, United Fruit Company, a cărui activitate principală era reprezentată de comerțul cu banane.

Un conglomerat de plantații, căi ferate, vapoare și linii telegrafice în toată America Centrală și în Caraibe, United Fruit Company deținea și controla mari porțiuni din teritoriul guatemalez. De fapt, termenul „republică bananieră” provine din modul în care United Fruit Company a intervenit în politică și s-a aliat cu regimurile represive pentru a-și maximiza influența în Guatemala.

Complotul CIA pentru răsturnarea guvernului Arbenz

În perioada în care Che Guevara a sosit în țară, guvernul lui Arbenz era în proces de expropriere și redistribuire a aproximativ 80.000 ha de teren al United Fruit Company. Acest lucru a tras semnale de alarmă în Statele Unite. În plin Război Rece și în plină epocă McCarthy, exproprierea proprietății private părea să aibă un iz de comunism, iar confiscarea proprietății unei companii americane cerea un răspuns.

Președintele Dwight Eisenhower a autorizat un complot al CIA pentru a răsturna guvernul Arbenz printr-o lovitură de stat militară. A făcut acest lucru sub influența unei campanii de relații publice care i-a convins pe legislatorii de la Washington că Arbenz instituia un regim comunist. Guatemalezii cu mari proprietăți funciare, care se simțeau amenințați de reformele lui Arbenz, au salutat intervenția.

Dar Che Guevara nu a fost de acord. Observând desfășurarea operațiunii sponsorizate de americani, Guevara s-a alăturat miliției armate a unui grup de tineri comuniști guatemalezi. Cu toate acestea, Arbenz a zădărnicit un plan de distribuire a armelor către miliții, deoarece spera să evite o vărsare de sânge în masă la nivel național. Lovitura de stat împotriva lui Arbenz a reușit, iar președintele destituit s-a refugiat în ambasada Mexicului.

Războiul civil din Guatemala

Guevara s-a ascuns în ambasada argentiniană, dar experiența din Guatemala i-a întărit convingerile de stânga și i-a confirmat antipatia față de Statele Unite. Într-adevăr, rolul CIA în răsturnarea guvernului ales democratic al lui Arbenz i-a convins pe mulți latino-americani că nu pot avea încredere în Statele Unite.

În următoarele patru decenii, regimul militar și războiul civil au pus stăpânire pe Guatemala. Țara a rămas în proporție covârșitoare sărăcită, iar bogăția sa era concentrată în mâinile câtorva persoane.

În cele din urmă, Guevara a ajuns în Mexic, unde a început să studieze marxismul și a făcut cunoștință cu un grup de revoluționari cubanezi, printre care Fidel și Raul Castro.

Familia Castro făcea parte dintr-o nouă generație de latino-americani care se revoltau față de acțiunile CIA și considerau intervențiile americane ca fiind manifestări continue ale neocolonialismului. Lovitura de stat din Guatemala le-a demonstrat atât lui Guevara, cât și familiei Castro că, pentru ca transformarea să reușească în America Latină, vechiul sistem trebuie să fie desființat.

Registration

Aici iti poti reseta parola