Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > CIA lansează un videoclip pentru a recruta spioni ruși: „Căutăm persoane de încredere care știu adevărul despre Rusia!”
Articole online

CIA lansează un videoclip pentru a recruta spioni ruși: „Căutăm persoane de încredere care știu adevărul despre Rusia!”

Rusia, restricții

CIA lansează un videoclip pentru a recruta spioni ruși: „Căutăm persoane de încredere care știu adevărul despre Rusia!”

„Aveți informații despre economie sau despre conducerea de vârf a Federației Ruse? Luați legătura cu noi”.

Acesta este mesajul pe care Agenția Centrală de Informații (CIA) îl transmite rușilor care ar fi dispuși să spioneze pentru SUA, potrivit POLITICO

Într-o înregistrare video în limba rusă publicată peste noapte pe canalul său Telegram – creat pentru această ocazie -, serviciul de informații externe al SUA îi vizează pe cei care s-au săturat de viața din Rusia președintelui Vladimir Putin.

„Este aceasta viața la care am visat?”, spune videoclipul, arătând un bărbat și o femeie, ambii birocrați cu teancuri de hârtii pe birouri, dezamăgiți de viața de acasă și de la serviciu, cu muzică emoționantă pe fundal.

Clipul se încheie cu ambii contactând CIA pe smartphone-urile lor

„CIA vrea să știe adevărul despre #Rusia și căutăm persoane de încredere care știu și ne pot spune acest adevăr”, a declarat agenția într-un comunicat publicat împreună cu videoclipul, îndemnându-i pe ruși să „contacteze CIA în siguranță” printr-un link de pe browserul criptat Tor – care permite, de asemenea, accesul la Dark Web.

Serviciul de informații american caută persoane din diverse medii, care lucrează în domeniul militar, al serviciilor de informații, al diplomației, al științei sau al tehnologiei.

Potrivit unui oficial anonim al CIA, citat de agenția franceză de presă AFP, campania pe rețelele de socializare se concentrează pe Telegram, deoarece acesta este principalul instrument folosit de ruși pentru a împărtăși informații pe o serie de subiecte, printre care politica, dar și războiul din Ucraina.

Videoclipul încearcă să facă apel la patriotismul rusesc

Ceea ce agenția de spionaj crede că rușii traversează – ceea ce ei cred că i-ar putea convinge pe ruși să devină activi – este îndoiala, lipsa de scop și opresiunea. Aceasta face apel la sentimentul lor de patriotism și se joacă cu cultura rusă, citând versuri din Tolstoi și Dostoievski.

„Vom trăi cu demnitate, datorită acțiunilor mele”, spune naratorul în limba rusă, în timp ce o femeie aflată în mașină își folosește telefonul pentru a contacta CIA, înainte ca logo-ul agenției și instrucțiunile de contact să apară.

Videoclipul emoționant de două minute arată diferiți ruși care își văd de viața lor, părând să contemple decizii majore. Tema familiei este prezentă pe tot parcursul filmului, arătând o fetiță pe un pat de spital cu o doamnă care pare a fi mama ei. Publicul țintă este clar: o femeie lucrează la ceea ce pare a fi un computer guvernamental, iar un bărbat intră într-o clădire guvernamentală, își arată legitimația înainte de a se așeza la un birou plin de dosare.

Videoclipul de luni oglindește o campanie de informare mai contondentă pe rețelele de socializare a CIA în urmă cu un an, la două luni de la începerea războiului din Ucraina. Acele postări includeau instrucțiuni similare pas cu pas pentru potențialii informatori ruși despre cum să evite detectarea de către serviciile de securitate rusești prin utilizarea rețelelor private virtuale, sau VPN-uri, și a browserului web Tor pentru a contacta anonim și prin criptare agenția pe așa-numitul Dark Web.

Registration

Aici iti poti reseta parola