Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Reușește marina ucraineană să spargă blocada navală impusă de Rusia? 
Istoria zilelor Noastre

Reușește marina ucraineană să spargă blocada navală impusă de Rusia? 

navă

Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt în continuare blocate de flota rusă

Îngrijorările cu privire la o posibilă criză alimentară globală continuă să crească cu fiecare zi în care porturile ucrainene sunt blocate de către Rusia. Al cincilea cel mai mare exportator de grâu mondial atrage atenția că milioane de persoane din întreaga lume ar putea muri din cauza lipsei alimentelor.

Prin intermediul unor informații publicate astăzi de marina ucraineană și preluate de agențiile EFE şi AFP, flota rusă ar fi fost îndepărtată cu 100 de kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, însă blocada navală nu a reușit să fie străpunsă:

„Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană”, conform serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene.

Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, anunțase că Rusia își întărise defensiva din Insula Șerpilor, prin instalarea unor noi sistem de rachete modernizate, staţii de război electronic şi alte echipamente:

„Încercând să recâştige controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să-şi schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete Bal şi Bastion în Crimeea şi în regiunea Herson şi a redislocat forţe suplimentare în Insula Şerpilor”, pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, menţionează comandamentul naval ucrainean.

Pierderea crucişătorului Moscova în aprilie a determinat forţele ruse să instaleze numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 şi SA-22, potrivit serviciului de informaţii militare britanic.

În acest moment nu sunt semne că ar urma o debarcare a rușilor pe coasta Odesei

Nu sunt excluse încercări de apropiere şi de debarcare a unor grupuri de recunoaştere şi de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunării. Astfel, în contextul războiului din Ucraina, Insula Șerpilor joacă un rol extrem de importantă prin blocarea coastei ucrainene și împiedicarea restabilirii comerțului maritim.

„Grupul de aproximativ 30 de nave şi submarine ale Federaţiei Ruse continuă să blocheze navigaţia civilă”, după cum a declarat Ministerul ucrainean al Apărării.

Chiar dacă Rusia deţine o superioritate navală evidentă, forţele ucrainene afirmă că au reuşit să scufunde mai multe nave ruse de la începutul războiului, între care în aprilie crucişătorul Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

În urmă cu câteva zile, Ucraina şi Rusia au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi. Potrivit autorităţilor de la Kiev, schimbul a avut loc pe linia frontului din regiunea Zaporojie, fiecare dintre cele două părţi predând celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola