Influența lui Ion Rațiu
La finalul anului 1986, Securitatea sesizase că Regele Mihai încerca să iasă din izolarea politică prin participarea la unele manifestări ale emigrației de la Frankfurt/Main, precum și prin interviurile date presei franceze. Din punctul de vedere al ofițerilor, aceste acțiuni făceau parte dintr-o strategie americană de destabilizare și de diversiune politică a situației din Republica Socialistă România.
Conform unei telegrame datate cu 11.12.1986, manifestarea de la Frankfurt ar fi avut loc pe 20.12.1986, inițiativa acestei acțiuni aparținându-i lui Ion Rațiu și a grupării URL din Germania, care considerau că această acțiune poate fi un prilej prin care să-și consolideze poziția de lideri ai exilului românesc.
“Legat de această participare, “Străinul” într-o discuție recentă avută cu Emil Ghilezan, președinte PNT, care a încercat să-l determine să nu dea curs inițiativei pentru că nu ar fi vorba de un act național, ci de o acțiune a lui Ion Rațiu, a spus că prezența lui la Frankfurt depinde de obținerea asigurării din partea autorităților vest-germane că nu va fi supus la neplăceri.”
Tot ofițerii Securității au ajuns la concluzia că în spatele acestor acțiuni ale Regelui Mihai s-ar fi aflat o organizație reacționară americană, de nuanță francmasonică, alcătuită din personalități politice și oameni de afaceri. “Această organizație s-ar numi Trilaterală și l-a îndemnat pe “Străinul” să iasă din „izolarea politică” de până acum și l-a finanțat prin intermediul lui Ion Rațiu.”
Un eveniment simbolic
De la această manifestare au lipsit reprezentanții grupărilor politice, cei mai mulți dintre participanți făcând parte din emigrația veche, neangajați politic, participând la acest eveniment pentru a-l vedea pe Rege și mai puțin pentru a susține așa-zisa uniune făcută de Ion Rațiu.
Conform arhivelor, în total au participat 400 de persoane, fiind prezenți în sală reprezentanții asociaților nemților originari din România. Scopul declarativ al manifestării era sărbătorirea României Mari.
Fără o altă dovadă, în afară de notele informative ale ofițerilor de Securitate este greu de precizat dacă Ion Rațiu chiar l-a finanțat pe Regele Mihai sau dacă era vorba, de fapt, despre temerea regimului comunist privind creșterea influenței Regelui în grupările politice.
A.C.N.S.A.S., fond S.I.E., dosar nr. 96, vol 2, p. 156–159.