Regele l-a grațiat, dar Parlamentul l-a decapitat pe liderul bisericii din Anglia

 

Dacă în Evul Mediu creștinii erau ocupați să se lupte în cruciade cu musulmanii pentru supremația religioasă mondială, după epoca medievală au urmat crimele pentru titlul de “cei mai creștini dintre creștini”.

Arhiepiscopul de Canterbury s-a convins pe pielea sa că nu mai e suficient să slujești același Dumnezeu.

În timpul Războiului Civil Englez (1642-1651), Parlamentul era condus de un curent puritanist (protestanto-calvinist).

Puritaniștii l-au acuzat pe arhiepiscopul de Canterbury, William Laud, practic liderul bisericii din Anglia, că a adus biserica anglicană mult prea aproape de cea catolică și avea relații apropiate suspecte cu biserica ortodoxă greacă.

Mai grav pentru englezi este că el a publicat o carte în care condamna Crăciunul. Acuzația a fost susținută doar de argumentul că el a oficiat nunta dintre regele Carol I și o prințesă catolică.

Nu a contat că era cea mai importantă persoană a bisericii din Anglia. A fost capturat de protestanți și închis în faimosul Turn al Londrei (Tower of London). Parlamentul a judecat cazul și a decis condamnarea sa la moarte.  

Nu ar trebui să ne mire, fiindcă la câteva sute de kilometri mai la sud, în aceeași perioadă, Galileo Galilei era condamnat la închisoare pe viață pentru afirmația ”Pământul se învârtește în jurul soarelui”.

Deși Regele l-a grațiat, protestanții au pus în aplicare decizia Parlamentului și l-au decapitat pe un deal, la nord-vest de Turnul Londrei la 10 ianuarie 1645.

El este comemorat în fiecare an la 10 ianuarie de biserica anglicană. Reabilitarea sa a început să aibă efecte din 1980, când un profesor emerit de la Universitatea Cambridge a anunțat că ”executarea lui Laud a fost cea mai mare calamitate din istoria bisericii engleze”.

În 2015, un liceu a fost redenumit Laud.

 

Parteneri