Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Reacţia Regelui Ferdinand I după ce un ofiţer român l-a lovit cu ouă. Toţi se aşteptau la ce e mai rău
Articole online

Reacţia Regelui Ferdinand I după ce un ofiţer român l-a lovit cu ouă. Toţi se aşteptau la ce e mai rău

Familia regală s-a refugiat la Iași
Arhivele Nationale ale Romaniei

În 2009, Eugenia Rugea, al cărei străbunic a fost aghiotantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acorda un interviu în care a dezvăluit câteva întâmplări de mare valoare istorică transmise din generaţie în generaţie de membrii familiei sale.

Eugenia Rugea a fost născută la Iaşi, dar cea mai mare parte din viaţă a trăit-o la Sibiu. Străbunicul ei, Ilie Borcea, a fost aghiotantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pentru serviciile aduse ţării, acesta a primit cadou din partea domnitorului Ţinutul Herţa, situat pe malul drept al râului Prut, pe cursul superior al acestuia, la nord-vest de actualul județ Botoșani.

Fiul lui Ilie Borcea, Gheorghe Borcea (n.r. – bunicul Eugeniei Rugea), a ocupat la rândul său o funcţie importantă, fiind omul de încredere al Prinţului Sturdza. „Gheorghe Borcea umbla în port domnesc, mereu cu pălărie pe cap. Haralambie, vărul lui Gheorghe Borcea, se lua mereu de acesta, întrebându-l ce se tot ţine aşa de mândru cu pălăria”, declara Eugenia Rugea în 2009, a cărei memorie funcţiona ireproşabil la 75 de ani. 

Iertarea unui rege

Mai departe, ea a rememorat momentul în care Regele Ferdinand I şi Regina Maria au venit în vizită la Prinţul Sturza. Desigur, Gheorghe Borcea nu putea lipsi de la acel eveniment şi aşa a aflat Eugenia Rugea detaliile un episod care spune multe despre gândirea suveranului numit și Întregitorul. Scopul întrevederii era legat de anumite schimbări militare şi de instruire.

„Un ofiţer român, nefiind de acord cu schimbările propuse, a aruncat cu ouă în rege. În momentul imediat următor, bărbatul a fost arestat de garda regelui. Toţi se întrebau ce urmări va avea gestul ofiţerului. Şi mai mare le-a fost uimirea când regele a spus: «Îl iert pentru curajul lui.» Ce diferenţă este între politicienii români de acum şi acest rege!”, spunea doamna Rugea jurnaliştilor sibieni care au scos la suprafaţă această întâmplare.

Şi nu a fost doar asta… Prinţul Sturdza avea un băiat care, ca orice adolescent, descoperise vâltoarea plăcerii carnale şi dispărea de acasă pe coclauri. Gheorghe Borcea era cel însărcinat să-l caute şi să-l aducă înapoi în căminul familiei.

„Era un mare iubăreţ. Îl punea pe bunicul să îl caute dintr-o comună în alta”, povesteşte femeia, care s-a amuzat copios când şi-a amintit că amorul consumat contracronometru genera şi situaţii mai puţin onorante pentru toate părţile implicate. Nu de puţine ori, prinţul a fost nevoit să îi despăgubească pe părinţii fetelor cu bani.

Bani pentru familiile dezonorate

„Cât despre Prinţul Sturdza, sora sa i-l descria ca fiind voinic, cu picioarele mari ca nişte stâlpi. Gheorghe Borcea se îndră­gos­teşte mai departe de Elisabeta Simon, ai cărei părinţi erau austrie­ci. Din punctul de vedere politic, familiile celor doi erau rivale.

De aceea părinţii fetei erau împotriva relaţiei lor. Tinerii dau naştere unui copil, pe nume Ion Borcea, dar părinţii nu află de existenţa lui decât când acesta creşte. După o vreme, Gheorghe divorţează de Elisabeta”, arată jurnaliştii de la sibiu100.ro.

explicaţie foto: 1917, august. Regele Ferdinand I şi Regina Maria discută cu trupele Vânătorilor de munte.

SANIC, fond Casa Regală. Personale – Regina Maria, Memorii, dosar III/110/1917, f 44v

Regele Ferdinand cu Principele Mircea – Arhivele Nationale ale Romaniei – SANIC, Fototecă, A40, F186

 

Registration

Aici iti poti reseta parola