Răspunsul familiei regale britanice la cartea de memorii a prințului Harry
Având în vedere dezvăluirile prințului supărat – atât în cartea sa, „Spare”, cât și în aparițiile sale promoționale în mass-media – mulți au fost curioși să afle cum va gestiona familia regală această situație, potrivit CNN.
Întrebat săptămâna trecută de comediantul american Stephen Colbert, prințul Harry a declarat că „bineînțeles” că familia sa, împreună cu presa britanică, face o campanie activă pentru a-i submina cartea. Alteța regală a adăugat:
„După 38 de ani, ei și-au spus versiunea lor a poveștii. Aceasta este cealaltă parte a poveștii și sunt multe lucruri acolo care, poate, îi fac pe oameni să se simtă inconfortabil și speriați”.
Cu siguranță, mai multe ziare britanice continuă să publice frecvent titluri de urmărire care folosesc fragmente sonore ale comentatorilor. Dar par să existe puține dovezi ale unui efort coordonat din partea unei armate de surse anonime de la palat, așa cum a afirmat Harry, pentru a-i demitiza doleanțele. Și, bineînțeles, continuă să existe tăcere radio de la palat ori de câte ori se vorbește despre carte.
Ceea ce am văzut este că soții Windsor s-au aruncat în multe plimbări și întâlniri, în timp ce se îmbarcă în primele lor angajamente ale anului.
Regele Charles și Prințul și Prințesa de Wales au dat startul la două zile după ce „Spare” a ajuns pe rafturile librăriilor. În Scoția, monarhul a râs cu poftă cu membrii publicului în timp ce se afla la un spațiu comunitar local care are ca scop combaterea singurătății rurale.
În aceeași zi, William și Kate au părut în largul lor în timp ce au făcut o vizită la noul Royal Liverpool University Hospital și la organizația caritabilă pentru sănătate mintală Open Door din Merseyside, în nordul Angliei. Nu au existat semne de tristețe aparentă în legătură cu ruda lor nemulțumită din California, iar întrebările strigate către cuplu, care îi întrebau dacă au fost „răniți de comentariile din cartea lui Harry”, au rămas fără răspuns.
În zilele care au trecut de atunci, familia regală de rang înalt a desfășurat angajamente la școli, organizații caritabile pentru tineret și alte patronaje regale
Povestirea prințului a continuat să doboare recorduri, editorul său afirmând marți că s-au vândut în trei sferturi de milion de exemplare în Marea Britanie de la lansare. Larry Finlay, directorul general al Transworld Penguin Random House, a declarat:
„Am anunțat săptămâna trecută că SPARE a fost cartea de non-ficțiune care s-a vândut cel mai repede în prima zi de publicare, record care a fost confirmat de Guinness World Records. Acum știm că este, de asemenea, cartea de memorii cu cele mai mari vânzări din toate timpurile în prima săptămână de publicare.”
Se pare că acest lucru nu i-a deranjat pe membrii familiei regale. Aceștia vor fi foarte conștienți de optica care va urma publicării cărții. Dar, mai degrabă decât să se lase târâți și mai adânc în telenovelă prin publicarea unor declarații sau prin anularea unor evenimente planificate, ei s-au concentrat pe recâștigarea încrederii civice care ar fi putut fi afectată – întorcându-se la muncă.
Familia regală cunoaște „puterea platformei noastre”, așa cum a spus Harry atât de succint în memoriile sale. Ei știu că trebuie să fie văzuți, că salutul personal al publicului la evenimentele la care țin rezonează mult timp după ce pleacă și că aruncarea reflectoarelor regale asupra întreprinderilor locale poate amplifica mesajul și nevoile unei organizații ca nimic altceva.
Acțiunile lor din ultima săptămână au servit ca un memento pentru public că nu certurile de familie le fură atenția
Atenția rămâne ferm concentrată pe poporul britanic și pe provocările cu care se confruntă în acest început de an. Recenta cerere a regelui Charles de a folosi o parte din profiturile Crown Estate pentru „binele public mai larg”, în loc să consolideze cuferele regale, este un alt exemplu în acest sens.
Crown Estate a anunțat joi că șase noi contracte de închiriere de energie eoliană offshore au generat un mare câștig. Printr-un aranjament stabilit în 1760, monarhul cedează toate profiturile obținute de pe moșie guvernului britanic în schimbul unei părți numite Sovereign Grant – care este, în esență, contul de cheltuieli al regelui.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat pentru CNN:
„Având în vedere câștigul neașteptat din domeniul energiei offshore, Custodele a scris premierului și cancelarului pentru a împărtăși dorința regelui ca acest câștig să fie direcționat spre un bine public mai larg, mai degrabă decât spre Subvenția Suverană”.
În calitate de administratori regali ai fondului, prim-ministrul Rishi Sunak, cancelarul Ministerului Finanțelor, Jeremy Hunt, și custodele Poștei private, Michael Stevens, stabilesc cuantumul real al subvenției. În prezent, fondul este stabilit la 25% din profitul net anual al Crown Estate. Acest lucru înseamnă că, în ultimul exercițiu financiar, Trezoreria britanică a plătit 86,3 milioane de lire sterline, care sunt folosite pentru a acoperi deplasările oficiale, costurile cu personalul și cheltuielile palatului.
Suma exactă care se îndreaptă către banul public din partea regelui nu este încă clară. De asemenea, acesta nu va avea o situație mai proastă anul acesta, deoarece suma pe care o primește se bazează pe cei doi ani financiari anteriori – astfel că impactul mișcărilor monarhului nu va afecta subvenția până în 2024-2025. Dar probabil că va fi văzut ca un gest simbolic binevenit într-un moment în care familiile din întreaga națiune se luptă cu dificultăți financiare.
Regele Carol s-a arătat anterior atent la criza actuală a costului vieții, recunoscând, în prima sa emisiune de Crăciun, că oamenii din Regatul Unit au avut dificultăți în a-și plăti facturile și în a-și „hrăni și încălzi familiile”.
Și fără să se plângă sau să dea explicații, familia și-a ales răspunsul – să se aplece asupra valorii lor prin servicii, mai degrabă decât să se angajeze într-un război al cuvintelor care le-ar face mai mult rău decât bine.