Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul citează cartea prințului Harry pentru a-și apăra decizia de a executa un cetățean britanic-iranian
Articole online

Iranul citează cartea prințului Harry pentru a-și apăra decizia de a executa un cetățean britanic-iranian

Prințul Harry

Iranul citează cartea prințului Harry pentru a-și apăra decizia de a executa un cetățean britanic-iranian

Ministerul iranian de Externe a scris marți pe Twitter că „regimul britanic, al cărui membru al familiei regale, consideră uciderea a 25 de oameni nevinovați ca fiind eliminarea unor piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această problemă, iar cei care închid ochii la această crimă de război nu sunt în poziția de a predica altora despre drepturile omului”.

Harry a scris în cartea sa „Spare” că a ucis 25 de „combatanți inamici” în timp ce servea în Afganistan.

„Nu este un număr care mă umple de satisfacție, dar nici nu mă jenează”, a spus el.

Harry a efectuat două misiuni în Afganistan: controlor aerian între 2007 și 2008 și ca pilot de elicopter de atac între 2012 și 2013.

Iranul a răspuns la criticile guvernului britanic după ce l-a executat sâmbătă pe Alireza Akbari, cetățean cu dublă cetățenie britanico-iraniană, după ce l-a acuzat că este spion.

Familia acestuia neagă acuzația și a declarat că Akbari a mărturisit doar după ce a fost torturat, potrivit The Guardian.

BBC a afirmat că a obținut o înregistrare audio în care Akbari spune că a fost torturat și forțat să „mărturisească” crime pe care nu le-a comis.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „îngrozit” de execuție, adăugând:

„Acesta a fost un act insensibil și laș, realizat de un regim barbar, care nu respectă drepturile omului pentru propriul popor.”

Iranul a executat cel puțin alte trei persoane în legătură cu protestele care au început în septembrie, când o femeie de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției. Ea a fost arestată pentru că nu purta în mod corespunzător hijab, așa cum prevăd legile stricte din Iran.

Harry a negat că s-a lăudat că ar fi ucis 25 de persoane, după ce comentariile sale au fost luate în nume de rău de unii membri ai armatei britanice.

Registration

Aici iti poti reseta parola