Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Protestele împotriva politicii zero-COVID se răspândesc în toată China ca o provocare la adresa Beijingului
Articole online

Protestele împotriva politicii zero-COVID se răspândesc în toată China ca o provocare la adresa Beijingului

Proteste

Protestele împotriva politicii zero-COVID se răspândesc în toată China ca o provocare la adresa Beijingului

Într-o escaladare semnificativă a tulburărilor politice, protestele împotriva politicii stricte a Chinei, zero-COVID, s-au extins în mai multe orașe și campusuri universitare din întreaga țară, manifestanții din Shanghai cerând demisia președintelui Xi Jinping, după cum relatează Politico

După ce au izbucnit în regiunea Xinjiang, imaginile de pe rețelele de socializare indică faptul că demonstrațiile au izbucnit acum în Nanjing, Urumqi, Wuhan, Guangzhou și Beijing, unde protestatarii au dărâmat o barieră fizică COVID.

Partidul Comunist Chinez a urmărit o politică „zero COVID”, reprimând orice transmitere a virusului prin implementarea unor măsuri stricte de izolare care limitează milioane de oameni în casele lor timp de luni de zile. Dar numărul cazurilor a început să crească recent.

În Shanghai, poliția a fost nevoită să folosească spray cu piper pentru a calma aproximativ 300 de protestatari, a raportat Associated Press. Demonstranții au cerut demisia președintelui Xi Jinping și au cerut sfârșitul guvernării Partidului Comunist. Câteva ore mai târziu, oamenii au manifestat din nou în același loc.

Studenții au protestat și la Universitatea Tsinghua din Beijing, unde a studiat în trecut Xi

Într-un val de disidență publică fără precedent, protestatarii s-au îmbrâncit cu oficiali îmbrăcați în halate de laborator și au ținut în mână bucăți de hârtie albă în semn de sfidare a regimului autoritar.

Protestele au început în urma unui incendiu produs joi seară, care a ucis 10 persoane într-un apartament din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, și care, potrivit unor protestatari, a fost agravat de aplicarea strictă a politicii de izolare. Beijingul este acuzat de încălcări ale drepturilor omului împotriva uigurilor, o minoritate musulmană, în Xinjiang, o regiune situată în vestul extrem al țării.

Amnesty International a făcut apel la guvernul chinez să permită proteste pașnice.

„Tragedia incendiului de la Urumqi a inspirat un curaj remarcabil în toată China”, a declarat directorul regional al grupului, Hanna Young, potrivit AP. „Aceste proteste fără precedent arată că oamenii sunt la capătul toleranței față de restricțiile excesive ale COVID-19.”

Unii comentatori au descris valul de proteste ca fiind cea mai mare amenințare de până acum la adresa puterii președintelui Xi, pe care acesta a consolidat-o luna trecută prin obținerea unui al treilea mandat de cinci ani fără precedent.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se va deplasa în China pentru a se întâlni cu Xi la 1 decembrie, în timp ce UE își reevaluează dependența economică față de China pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, pe care China nu a condamnat-o public.

Cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut la începutul acestei luni că metodele Beijingului de combatere a coronavirusului „diferă foarte mult” de cele ale Berlinului, dar că cele două guverne sunt aliniate în lupta împotriva pandemiei. Scholz a anunțat, în timpul unei vizite în China la începutul lunii noiembrie, că vaccinul BioNTech/Pfizer COVID-19 va fi oferit autorităților din China.

Registration

Aici iti poti reseta parola