Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > G7 vs China: SUA și Europa se unesc pentru a transmite mesaje dure împotriva Beijingului
Articole online

G7 vs China: SUA și Europa se unesc pentru a transmite mesaje dure împotriva Beijingului

China SUA

Cele mai bogate democrații din lume au ajuns la o concluzie cu privire la necesitatea de a schimba direcția de abordare în confruntarea cu gigantul asiatic.

G7 vs China: SUA și Europa se unesc pentru a transmite mesaje dure împotriva Beijingului

China s-a confruntat sâmbătă cu o reacție puternică din partea Grupului celor șapte țări în ceea ce privește pozițiile sale față de Rusia, Taiwan, intimidarea comercială, monopolul economic și interferențele interne, declarația liderilor G7 reflectând o largă opinie a SUA, Europei și Japoniei cu privire la necesitatea de a schimba direcția, după cum relatează POLITICO

Difuzată în preajma sosirii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Hiroshima, unde are loc summitul, declarația liderilor democrațiilor bogate din G7 a cerut Beijingului să facă mai mult pentru a opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Cerem Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii sale militare și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”, au afirmat liderii în declarație. „Încurajăm China să susțină o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina.”

În mod crucial, SUA și Europa – cele două componente principale ale G7 – s-au raliat la un set comun de limbaj cu privire la China. Pentru Franța și Germania, în special, accentul pus pe o atitudine conciliantă față de China s-a reflectat în declarația finală, care a început secțiunea referitoare la China prin afirmația „Suntem pregătiți să construim relații constructive și stabile cu China”.

Accentul repetat pus de G7 pe „reducerea riscurilor, nu pe decuplarea” este un indiciu al abordării UE față de China, deoarece țările membre europene se feresc să întrerupă complet legăturile de afaceri cu Beijingul.

Limbajul referitor la Taiwan a rămas același în comparație cu declarațiile recente.

„Reafirmăm importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan ca fiind indispensabile pentru securitatea și prosperitatea comunității internaționale”, se arată în declarație, adăugând că nu există „nicio modificare a pozițiilor de bază” în ceea ce privește politicile „o singură China”.

Interferențe interne

În afară de Rusia, un alt element nou în acest an este menționarea interferenței interne – despre care grupurile pentru drepturile omului spun că reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la „posturile de poliție din străinătate” ale Chinei în alte țări. „Facem apel la China… să nu desfășoare activități care vizează subminarea securității și siguranței comunităților noastre, a integrității instituțiilor noastre democratice și a prosperității noastre economice”, au afirmat liderii în declarația lor, citând Convenția de la Viena, care reglementează afacerile diplomatice.

În ceea ce privește economia globală, ambele părți ale Atlanticului și Japonia văd acum necesitatea de a schimba în mod fundamental dinamica generală a globalizării economice, plasând securitatea în fruntea considerentelor politice.

„Abordările noastre politice nu sunt concepute pentru a face rău Chinei și nici nu căutăm să zădărnicim progresul și dezvoltarea economică a Chinei. O Chină în creștere care respectă regulile internaționale ar fi de interes global”, au afirmat liderii G7 în declarație.

„În același timp, recunoaștem că reziliența economică necesită diminuarea riscurilor și diversificarea. Vom lua măsuri, individual și colectiv, pentru a investi în propria noastră vitalitate economică. Vom reduce dependențele excesive în lanțurile noastre de aprovizionare critice”, au declarat aceștia.

O temă centrală este coerciția economică, unde China a pedepsit o gamă largă de țări – de la Japonia și Australia la Lituania și Coreea de Sud – de-a lungul deceniului, atunci când au apărut dezacorduri politice.

Țările G7 au lansat o nouă „platformă de coordonare privind coerciția economică” pentru „a ne spori evaluarea colectivă, pregătirea, descurajarea și răspunsul la coerciția economică”, potrivit declarației. De asemenea, acestea intenționează să se coordoneze cu alți parteneri pentru a continua activitatea în acest sens.

Registration

Aici iti poti reseta parola