Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cancelarul german Olaf Scholz zboară la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping
Articole online

Cancelarul german Olaf Scholz zboară la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping

Scholz si Xi Jinping

Cancelarul german Olaf Scholz zboară la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping

Doi piloni ai poveștii de succes economic al Germaniei – aprovizionarea cu energie ieftină din Rusia și cheltuielile reduse pentru securitate – s-au prăbușit în acest an.

În timp ce cancelarul Olaf Scholz zboară pentru a se întâlni vineri la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping, el vrea să se asigure că cel de-al treilea pilon extrem de important – relațiile confortabile cu China – va rămâne stabil pentru Germany Inc.

Pentru criticii săi, el face exact aceleași greșeli de încredere excesivă în China pe care Berlinul le-a făcut anterior cu Rusia.

Scholz, care va fi însoțit de o delegație de rang înalt a liderilor de afaceri germani, va sosi în primele ore ale zilei de vineri și este deja clar că nu se întrevede nicio mare schimbare de direcție în această călătorie de o zi.

Scholz „nu are niciun chef” de a zgudui barca corporatistă, în timp ce cea mai mare economie a Europei scârțâie sub povara prețurilor ridicate la energie și a șocului provocat de anunțul de săptămâna trecută, conform căruia gigantul chimic BASF intenționează să își mute o parte din activitățile sale de afaceri în afara Europei. Berlinul consideră în continuare China este o parte a răspunsului: Germania a folosit mult timp China ca bază de producție masivă, iar companiile sale de inginerie specializate de dimensiuni mici și mijlocii sunt profund legate de producția chineză.

Într-un articol de opinie pentru POLITICO și pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Scholz a declarat că obiectivul Berlinului nu este acela de a-și „decupla” industria de China și, de asemenea, a reluat avertismentele predecesoarei sale Angela Merkel, potrivit cărora SUA nu ar trebui să stârnească un nou Război Rece împotriva Chinei.

„Germania, dintre toate țările, care a avut o experiență atât de dureroasă de divizare în timpul Războiului Rece, nu are niciun interes să vadă cum apar noi blocuri în lume”, a scris Scholz. Într-o critică ușor voalată la adresa Washingtonului, el a remarcat că ascensiunea Beijingului nu justifică „apelurile unora de a izola China”.

Moment controversat

Momentul și circumstanțele vizitei lui Scholz – care va fi primul lider occidental care se va întâlni cu Xi după recenta numire a acestuia pentru un al treilea mandat de lider chinez și primul lider G7 care vizitează China de la izbucnirea pandemiei COVID – au stârnit controverse în rândul partenerilor europeni și, de asemenea, în cadrul guvernului de la Berlin.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, nu a făcut prea multe eforturi pentru a-și ascunde scepticismul.

„Cancelarul a decis calendarul călătoriei sale”, a declarat politicianul ecologist reporterilor în această săptămână, adăugând că „este crucial” ca Scholz să ridice, în discuția cu Xi, probleme-cheie asupra cărora guvernul său tripartit a convenit în tratatul de coaliție, precum respectarea drepturilor omului, egalitatea de șanse în afaceri și investiții, precum și respectarea dreptului internațional.

Pe scena europeană, aliați precum Franța sunt îngrijorați de faptul că Scholz ar putea submina eforturile de a ajunge la o abordare comună a UE față de China care să fie mai asertivă atunci când vine vorba de confruntarea Beijingului cu privire la practicile comerciale neloiale sau la sprijinul său pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a propus lui Scholz, la sfârșitul lunii trecute, să călătorească împreună în China cu delegațiile lor de afaceri respective, nu doar pentru a arăta unitate politică, ci și pentru a demonstra că Xi nu poate diviza țările europene jucând interesele lor economice unele împotriva altora.

Thorsten Benner, directorul Institutului pentru Politici Publice Globale din Berlin, a criticat decizia lui Scholz de a respinge propunerea lui Macron și de a-i invita în schimb pe directorii executivi ai BASF, Volkswagen și Siemens în avionul său.

„Prin aducerea unei delegații de afaceri înțesată cu unii dintre cei mai pro-Beijing, Scholz pare să continue cu abordarea ‘Business First’ a lui Merkel față de China. O mare parte din restul Europei vede acest lucru ca fiind ‘Germania pe primul loc'”, a spus el.

Săptămâna trecută, Scholz a promovat un acord controversat care permite gigantului chinez de transport maritim Cosco să cumpere o participație de 24,9% într-o firmă de logistică care operează terminalul de containere „Tollerort” din Hamburg, unul dintre cele trei astfel de terminale din cel mai mare port german.

Vânzarea, care a fost criticată ca fiind un cadou pentru Xi înaintea călătoriei lui Scholz în China, a fost aprobată de cancelarul social-democrat în fața protestelor celor doi parteneri de coaliție ai săi, Partidul Verzilor, al ministrului de externe Baerbock, și Partidul Liber Democrat (FDP), al ministrului de finanțe Christian Lindner, de orientare liberală.

În condițiile în care afacerile din Rusia s-au prăbușit, China – care a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani – rămâne un partener economic crucial.

Registration

Aici iti poti reseta parola