Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Tensiuni istorice între China și Japonia! Declarațiile de la reuniunea G7 care au înfuriat Beijingul
Articole online

Tensiuni istorice între China și Japonia! Declarațiile de la reuniunea G7 care au înfuriat Beijingul

china și taiwan

Tensiuni istorice între China și Japonia! Declarațiile de la reuniunea G7 care au înfuriat Beijingul

„Reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai G7 nu a ţinut cont deloc nici de poziţia solemnă a Chinei, nici de fapte obiective”, a deplâns situaţia Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe. „S-au amestecat în treburile interne ale Chinei, au calomniat şi denigrat China”, a subliniat el în faţa presei, exprimând nemulţumirile Beijingului.

Wang Wenbin a fost întrebat despre comunicatul final al şefilor diplomaţiei grupului celor şapte ţări dezvoltate (Franţa, Japonia, Statele Unite, Canada, Germania, Italia, Regatul Unit), în care ei se referă în special la îngrijorările lor privind Taiwanul, Marea Chinei de Sud, Xinjiang şi Tibet. G7 a avertizat Beijingul contra revendicărilor sale teritoriale în Marea Chinei de Sud, estimând că ele „nu au bază juridică”.

„Printre rânduri, acest comunicat este plin de aroganţă, de prejudecăţi şi de intenţia răuvoitoare de a se opune Chinei şi a-i îngrădi” dezvoltarea, a subliniat el.

Potrivit lui Wang Wenbin, China a protestat pe cale diplomatică faţă de Japonia, gazda reuniunii G7

G7 a mai considerat „indispensabilă” menţinerea păcii în strâmtoarea Taiwan, unde Beijingul a făcut în urmă cu câteva zile manevre militare, după întâlnirea dintre preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi un înalt oficial american.

China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale pe care nu a reuşit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Beijingul exercită o puternică presiune militară şi economică asupra Taipeiului de la venirea la putere, în 2016, a lui Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independenţă.

„Pentru a menţine cu adevărat pacea în strâmtoarea Taiwan, ce trebuie făcut este să te opui clar şi să stopezi orice iniţiativă care urmăreşte să obţină independenţa Taiwanului”, a subliniat Wang Wenbin ca răspuns la G7.

Referitor la Marea Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt a estimat că situaţia actuală este „stabilă în ansamblu” şi a cerut G7 să „nu semene discordie între ţarile din regiune” cu declaraţiile sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola